Διατροφή υγεία

Πίνετε πολύ καφέ; Τα σημάδια που το μαρτυρούν (εικόνες)

Ο αγαπημένος καφές είναι στους περισσότερους απαραίτητος για το ξεκίνημα της μέρας λόγω της φυσικής διεγερτικής του δράσης.

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης όμως, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία, τις οποίες είναι πιθανό να μην αποδίδετε στον καφέ.

Δείτε ποιες είναι οι παρενέργειες του εθισμού στον καφέ και ποια σημάδια στέλνει το σώμα σας.

Νευρικότητα: Το άγχος για μια προθεσμία που λήγει ή μία επικείμενη εκδήλωση, μπορεί να «γεννήσει» την επιθυμία για μία κούπα καφέ. Σύμφωνα ωστόσο με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, οι άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη. Ο λόγος είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να επιδεινώσει τις επιπτώσεις του άγχους, κυρίως λόγω της αυπνίας και της ευερεθιστότητας που προκαλεί.
Πόνος στο στομάχι: Ευρωπαϊκή έρευνα ανακάλυψε ότι ορισμένες ενώσεις στον καφέ διεγείρουν την έκκριση οξέων από τα κύτταρα του στομάχου. Αν λάβετε κάποιο αντιόξινο, μπορεί να εξουδετερωθούν προσωρινά τα οξέα, εξετάστε όμως το ενδεχόμενο να ευθύνεται ο καφές για τους συχνούς στομαχόπονους.
Ταχυκαρδία: Η αίσθηση ότι η καρδιά σας χτυπάει πολύ γρήγορα μπορεί να είναι τρομακτική. Η αύξηση των καρδιακών παλμών προκαλείται συχνά από την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, νικοτίνης και αλκοόλ. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ταχυκαρδία μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη ή ακόμη και λιποθυμία. Για να απομακρύνετε τον κίνδυνο ταχυκαρδίας, μειώστε ή αποφεύγετε την κατανάλωση καφέ.
Διάρροια: Είναι γνωστό ότι ο καφές έχει καθαρτικές ιδιότητες για το έντερο. Αν όμως πίνετε πάνω από 2-3 καφέδες την ημέρα, είναι πιθανό να έχετε διάρροια. Αν παρατηρήσετε ανάλογα συμπτώματα δοκιμάστε να μειώσετε την καφεΐνη.
Αϋπνία: Πρόκειται για κλασική ένδειξη υπερβολικής πρόσληψης καφεΐνης. Ακόμη και αν θεωρείτε ότι ο καφές δεν έχει καμμιά επίδραση στον οργανισμό σας, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Ο καφές μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό σας έως και 14 ώρες, προκαλώντας συχνές αφυπνίσεις στη διάρκεια της νύχτας και μειώνοντας τον συνολικό χρόνο ύπνου. Αν υποφέρετε από αϋπνίες, μην πίνετε καφέ μετά το μεσημέρι.
Άγχος: Ο καφές σας βοηθάει να είστε «ετοιμοπόλεμοι», συχνά όμως περισσότερο από το αναγκαίο, προκαλώντας υπερβολικό άγχος. Η καφεΐνη επιταχύνει το κεντρικό νευρικό σύστημα, γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
Πονοκέφαλος: Η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης βοηθά στην ανακούφιση του πονοκέφαλου, καθώς ενισχύει τη δράση των αναλγητικών, σύμφωνα με την κλινική του Cleveland. Αυτός είναι ο λόγος που η καφεΐνη αποτελεί τη δραστική ουσία πολλών μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Εάν όμως πίνετε πολύ καφέ για μεγάλες περιόδους (πάνω από 5 φλιτζάνια καθημερινά), και μειώσετε απότομα την κατανάλωση, είναι πιθανό να έχετε συχνούς πονοκεφάλους και κόπωση. Η μείωση της καφεΐνης πρέπει να γίνεται σταδιακά, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: Reader’s digest

Σχετικές αναρτήσεις

Κεράσια: Τα 7 εκπληκτικά οφέλη τους για την υγεία (εικόνες)

e-enimerosi

Σεξ: Η συχνή ερωτική επαφή έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

e-enimerosi

Τα οφέλη της μπύρας για το έντερο (έρευνα)

e-enimerosi