Διατροφή υγεία

Ρινορραγία: 6 πιθανές αιτίες σε εικόνες

Η μύτη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο όργανο και πολλές αιτίες μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία.

Οι μεταβολές στα επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, τα απότομα ρουφήγματα, ακόμη και το σκάλισμα, μπορούν να προκαλέσουν ρινορραγία.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η αιμορραγία της μύτης είναι πιο σοβαρή.

Δείτε στις παρακάτω εικόνες έξι πιθανές αιτίες ρινορραγίας:

Χτύπημα στη μύτη: Οι παίκτες ποδοσφαίρου, μπάσκετ κλπ. παθαίνουν συχνά ρινορραγίες λόγω χτυπημάτων. Ακόμη και ένα πιο ήπιο χτύπημα μπορεί να προκαλέσει ρινορραγία, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία της μύτης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.
Κρυολόγημα και εποχικές αλλεργίες: Τα κρυολογήματα και οι εποχικές αλλεργίες προκαλούν διόγκωση των ρινικών οδών και συσσώρευση βλέννας στη μύτη. Οι επαναλαμβανόμενες και έντονες προσπάθειες να απομακρύνει κάποιος τη βλέννα από τη μύτη μπορεί να προκαλέσει ρήξη των αιμοφόρων αγγείων και αιμορραγία.
Φάρμακα: Τα φάρμακα για την αραίωση του αίματος, όπως η ασπιρίνη και η βαρφαρίνη για την αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων ή του εγκεφαλικού, μπορούν να μετατρέψουν μια μικρή ρινορραγία σε κάτι πολύ σοβαρό. Αν παίρνετε τέτοια φάρμακα και αιμορραγεί η μύτη σας, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
Κληρονομικές παθήσεις: Κάποιες κληρονομικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν μη φυσιολογική ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της μύτης. Οι συχνές ρινορραγίες είναι σύμπτωμα παθήσεων όπως η κληρονομική αιμορραγική τηλε-αγγειεκτασία (ΚΑΤ) ή Συνδρομο των Osler- Weber – Rendu. Οι χρόνιες παθήσεις επηρεάζουν την πήξη του αίματος και μπορούν να μετατρέψουν μια μικρή ρινορραγία σε σοβαρή αιμορραγία.
Πολύποδες: Μη φυσιολογικές αναπτύξεις στη μύτη, όπως οι πολύποδες ή ένας όγκος, μπορούν να προκαλέσουν ρινορραγία. Αν και οι ρινικοί όγκοι είναι σπάνιοι, μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, ειδικά εάν συνοδεύονται από συμφόρηση. Οι συχνές ρινορραγίες στους ενήλικες θα πρέπει πάντα να ελέγχονται από έναν ειδικό για να αποκλειστούν επικίνδυνες αιτίες.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή: Reader’s digest

Σχετικές αναρτήσεις

Τι προκαλεί χρόνιο πόνο και τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε.

e-enimerosi

Ουλίτιδα: Η διατροφή που μειώνει τα συμπτώματα

e-enimerosi

Μελανιάζετε εύκολα; Δείτε τις πιθανές αιτίες (εικόνες)

e-enimerosi