Σχεδόν όλοι οι πολίτες στην Ευρώπη -και ειδικότερα το 98%- αναπνέει αέρα που ξεπερνά το όριο που έχει επιβάλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε ό,τι αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ που παραθέτει ο Guardian, ο οποίος παρουσιάζει και σχετικό διαδραστικό χάρτη που μπορείτε να δείτε εδώ.
Περίπου τα 2/3 του πληθυσμού ζουν εισπνέοντας σωματίδια επιπέδου PM 2,5 που είναι διπλάσια από το όριο του ΠΟΥ, δείχνει η ανάλυση, την οποία συνέταξαν ερευνητές από την Ολλανδία και την Ελβετία.
«Καμπανάκι» για τα επίπεδα της ρύπανσης
Όπως αποδεικνύεται, η χώρα που είναι το μεγαλύτερο θύμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι η Βόρεια Μακεδονία, όπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού εισπνέουν αέρα που υπερβαίνει το όριο κατά τέσσερις φορές. Η πρωτεύουσα είναι μια από τις τέσσερις περιοχές της χώρας όπου τα επίπεδα είναι εξαπλάσια του ορίου.
Η Ρόεμ Φερμόιλεν του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα: «πρόκειται για σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας».
«Αυτό που βλέπουμε ξεκάθαρα είναι ότι σχεδόν όλοι στην Ευρώπη αναπνέουν ανθυγιεινό αέρα».
Λόγω του μικρού μεγέθους τους, τα σωματίδια PM 2.5 περνούν από τους πνεύμονες στην κυκλοφορία του αίματος και δυνητικά επηρεάζουν όλα τα όργανα.
Σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη το 2019.
Ανάγκη για μέτρα
Η μελέτη, η οποία εξέτασε μετρήσεις από δορυφόρους και 1.400 επίγειους σταθμούς για το έτος 2019, βρίσκεται σε συμφωνία με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για το 2020.
«Το 96% του αστικού πληθυσμού [στην ΕΕ το 2020] ήταν εκτεθειμένο σε μικροσωματίδια (PM2,5) σε ποσοστό μεγαλύτερο του ετήσιου μέσου όρου των 5 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο που συνιστά ο ΠΟΥ» είχε αναφέρει τότε ο οργανισμός.
Οι ευρωπαϊκοί κανόνες είναι ωστόσο λιγότερο αυστηροί και έχουν οριστεί στα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, κάτι που σημαίνει ότι λίγο πάνω από το 1% των αστικών περιοχών στην ΕΕ ξεπερνά αυτό το όριο.
Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης των κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ, ωστόσο το μέτρο δεν έχει ακόμα εγκριθεί από τις χώρες-μέλη.
Η έρευνα για λογαριασμό του Guardian έδειξε επίσης ότι οι φτωχότεροι πολίτες είναι πιθανότερο να ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπανσης, ένα εύρημα που βρίσκεται σε συμφωνία με ανάλογες μελέτες στις ΗΠΑ.