Διεθνή

Η Σαουδική Αραβία φαίνεται ότι σταματά τις συνομιλίες με το Ισραήλ.

Το 2020 ξεκίνησε μια ιστορική αλλαγή στη Μέση Ανατολή. Τα αραβικά κράτη άρχισαν σταδιακά να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Τώρα όμως η Σαουδική Αραβία διακόπτει τις συνομιλίες, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους. Το βασίλειο θεωρείται σημαντική προστατευτική δύναμη για τους Παλαιστίνιους.

Η Σαουδική Αραβία σταμάτησε τις συνομιλίες για πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου το έμαθε από διπλωματικούς κύκλους της Σαουδικής Αραβίας το Σάββατο. Οι συνομιλίες μεταξύ του ισχυρού πετρελαϊκού κράτους και του Ισραήλ πραγματοποιήθηκαν υπό τη μεσολάβηση των ΗΠΑ. Η Σαουδική Αραβία θεωρείται σημαντική προστατευτική δύναμη για τους Παλαιστίνιους.

Αμέσως μετά τη μεγάλη επίθεση της Χαμάς πριν από μια εβδομάδα και λόγω της αναμενόμενης αντίδρασης του Ισραήλ, είχαν ήδη προκύψει φόβοι ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τις συνομιλίες για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Περίπου 2.215 Παλαιστίνιοι έχουν ήδη σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας – θα μπορούσε επίσης να υπάρξει χερσαία επίθεση από τον ισραηλινό στρατό.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν έχει προγραμματιστεί να συναντήσει τον Σαουδάραβα ομόλογό του.

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία έχουν υπογραμμίσει τη συνεργασία τους ενόψει της άνευ προηγουμένου σφαγής Ισραηλινών αμάχων από τους ισλαμιστές τρομοκράτες της Χαμάς. Η κοινή ανταλλαγή είναι σημαντική, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ στο Ριάντ το Σάββατο, σύμφωνα με μεταγραφή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Εκφράστηκε λοιπόν με παρόμοιο τρόπο. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί σε άλλα μέρη και άλλα μέτωπα.

Την Παρασκευή, η Σαουδική Αραβία επέκρινε δριμύτατα την έκκληση του ισραηλινού στρατού για μαζική εκκένωση της βόρειας Λωρίδας της Γάζας. Η Σαουδική Αραβία απορρίπτει την «αναγκαστική μετεγκατάσταση», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Όλες οι μορφές στρατιωτικής κλιμάκωσης που στρέφονται εναντίον αμάχων πρέπει να σταματήσουν.

Για δεκαετίες, μια επίσημη προσέγγιση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ φαινόταν σχεδόν αδύνατη. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες υπήρξαν ενδείξεις ότι και οι δύο πλευρές κινούνται η μία προς την άλλη. Σύμφωνα με ειδικούς, η εξομάλυνση των σχέσεων θα μπορούσε να έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στην περιοχή.

Μέχρι πριν από περίπου δύο χρόνια, μόνο δύο αραβικά κράτη – η Αίγυπτος και η Ιορδανία – διατηρούσαν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Τον Σεπτέμβριο του 2020, υπό τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, το Ισραήλ συμφώνησε να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν. Το Μαρόκο και το Σουδάν ανακοίνωσαν επίσης στη συνέχεια τέτοια μέτρα. Ο Αραβικός Σύνδεσμος περιλαμβάνει 21 κράτη μέλη καθώς και τους Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με δικές του δηλώσεις, το Ιράν πλησιάζει τη Σαουδική Αραβία.

Ενόψει της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, το Ιράν βλέπει ενότητα με την πρώην αντίπαλό του Σαουδική Αραβία. «Η Τεχεράνη και το Ριάντ συμφωνούν να αποτρέψουν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος κατά του λαού της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χουσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στην πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό.

Ενώ η Σαουδική Αραβία και το Ιράν πλησιάζουν μεταξύ τους, σύμφωνα με την αφήγηση του Amirabdollahian, ο υπουργός αρνήθηκε οποιαδήποτε προοπτική επιτυχίας για μια πιθανή προσέγγιση μεταξύ του Ισραήλ και του βασιλείου. «Αυτό είναι εντελώς εκτός συζήτησης», είπε όταν ρωτήθηκε εάν η μεγάλη επίθεση της ισλαμιστικής Χαμάς στο Ισραήλ θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στις συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι ειδικοί είχαν προτείνει ότι η ισλαμιστική Χαμάς μπορεί να είχε στόχο την καταστροφική της επίθεση στο Ισραήλ για να αποτρέψει πιθανή ομαλοποίηση μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Αρχική εικόνα: dpa/Mary Altaffer

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Η Φον ντερ Λάιεν κινδυνεύει με την λάθος κίνηση στην ευρωπαϊκή επιτροπή

e-enimerosi

Πώς η ιταλική UniCredit έπιασε στον ύπνο το Βερολίνο

e-enimerosi

Βαλκάνια: Η Τουρκία χτίζει γέφυρες και στρατιωτικές βάσεις

e-enimerosi