Διεθνή

ΝΑΤΟ: Ο Μαρκ Ρούτε επόμενος γενικός γραμματέας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – Τα 32 μέλη της συμμαχίας συμφώνησαν ότι ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η νέα του δουλειά θα ξεκινήσει στις 2 Οκτωβρίου. Νωρίτερα όμως οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα κατευθυνθούν στην Ουάσιγκτον για να τιμήσουν την 75η επέτειο της συμμαχίας. 

Η επιλογή του Ολλανδού, ακολουθεί την επί τέσσερις φορές ανανέωση της θητείας του Στόλτενμπεργκ.
  • Το 2017, οι σύμμαχοι επέλεξαν να παρατείνουν τη θητεία του γενικού γραμματέα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2020.
  • Το 2019, μετέφεραν αυτή την ημερομηνία για τον Σεπτέμβριο του 2022. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία  προκάλεσε  μια άλλη παράταση, η οποία επρόκειτο να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2023.
  • Τον περασμένο Ιούλιο, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να παρατείνουν τη θητεία του Στόλτενμπεργκ ως γενικού γραμματέα κατά ένα χρόνο.

Ο Ρούτε κατά τη διάρκεια της 14χρονης πρωθυπουργίας του στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, απέτυχε να ανεβάσει τις αμυντικές δαπάνες της Ολλανδίας στον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ. Η Ολλανδία αναμένεται τελικά να επιτύχει αυτόν τον στόχο φέτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΝΑΤΟ.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news.
Φωτογραφία: John Thys/AFP μέσω Getty Images

Σχετικές αναρτήσεις

Απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ (Βίντεο)

e-enimerosi

Ευρωκοινοβούλιο: Ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν στην ευρωομάδα του Όρμπαν, πρόεδρος ο Μπαρντελά – Συμμετέχει και η Λατινοπούλου

e-enimerosi

«Μπαρούτι» μυρίζουν ξανά τα Βαλκάνια, με παρέμβαση Δύσης – Η Σερβία απειλεί με απόσχιση από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη

e-enimerosi