Διεθνή

Πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στην Ουκρανία;

Η Ουκρανία στερείται αμυντικών θέσεων, πυρομαχικών και αντιαεροπορικής άμυνας. Παρόλα αυτά, οι στρατιώτες κρατούν ακόμα τη γραμμή. Ωστόσο, το να κοιτάς μπροστά μπορεί να είναι παραπλανητικό. Στον πόλεμο της φθοράς, οι προμήθειες έχουν σημασία.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια κρίσιμη φάση του πολέμου. Δεν υπάρχουν καθόλου καλά νέα από το μέτωπο εδώ και μήνες. Το Avdiivka, ένα από τα κεντρικά φρούρια στα ανατολικά της χώρας, έπεσε. Και στο νότο, επίσης, οι κατακτητές μπόρεσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων των περιοχών που απελευθερώθηκαν κατά την ουκρανική αντεπίθεση. Η Μόσχα αυξάνει την πίεση στο Donbass και οι Ρώσοι στρατιώτες στέκονται τώρα στις πύλες του Chassiv Yar. Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι συνεχίζουν τις μαζικές αεροπορικές επιδρομές σε κρίσιμες υποδομές και την αμυντική βιομηχανία. Η εξασθενημένη ουκρανική αεράμυνα γίνεται όλο και πιο ανίκανη να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις. Ακόμη και το Χάρκοβο δέχεται επίθεση με βόμβες ολίσθησης.

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyj προειδοποίησε πρόσφατα δημόσια για μια ήττα της Ουκρανίας. Φυσικά, με την προϋπόθεση ότι οι αμερικανικές παραδόσεις όπλων συνέχιζαν να αποτυγχάνουν. Αυτό χρησιμεύει επίσης για τη δημιουργία πολιτικής πίεσης. Στρατιωτικοί ειδικοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι προειδοποιήσεις είναι δικαιολογημένες. Ακόμη και ο αρχηγός των στρατιωτικών πληροφοριών Kyrylo Budanov επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση αυτές τις μέρες. Στο παρελθόν είχε τραβήξει επανειλημμένα την προσοχή με θεαματικές ανακοινώσεις. Σε συνέντευξή του στο ARD ήταν εξαιρετικά συγκρατημένος. Δεν μπορούσε να πει τίποτα για τις δικές του επιθετικές προσπάθειες· αυτό ήταν θέμα του Γενικού Επιτελείου. Στα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου αναμένει μια ρωσική επίθεση στις πόλεις Chasiv Yar και Pokrovsk. «Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό και θα δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια».

Η πρώτη γραμμή από μόνη της δεν λέει πολλά.

Αλλά πόσο κακή είναι πραγματικά η στρατιωτική κατάσταση; Μια απλή ματιά στην πρώτη γραμμή αρχικά δεν προκαλεί ανησυχία. Η μεγάλη εικόνα δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου από την αποχώρηση της Ρωσίας από τη Χερσώνα τον Νοέμβριο του 2022. Στα βορειοανατολικά, οι Ρώσοι δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο Κουπιάνσκ, ακόμη και μετά από μήνες προσπάθειας. Παρά την έλλειψη ουκρανικών οχυρώσεων δυτικά της Avdiivka, οι Ρώσοι δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν περισσότερο από δέκα χιλιόμετρα εκεί. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προειδοποιήσεις για μια ρωσική νίκη φαίνονται συχνά υπερβολικά δραματικές.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Με πληροφορίες από την FAZ Εικόνα:  AFP

Σχετικές αναρτήσεις

Μακρόν και Σολτς αποκαλύπτουν τα σχέδια για την ευρωπαϊκή αεράμυνα: Στο τραπέζι και η ελληνική πρόταση

e-enimerosi

Ράμα: «Οι Αλβανοί της Ιταλίας δεν αλλάξατε τα ονόματα σας, όπως η Ελλάδα υποχρέωσε τους αδελφούς μας»

Reuters: «Ναι» Πούτιν σε κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, αν «κλειδώσουν» τα εδαφικά κεκτημένα

e-enimerosi