Διεθνή

Πρώην επικεφαλής Frontex: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση.

Ο πρώην επικεφαλής της Frontex υπήρξε ανέκαθεν πεπεισμένος ευρωπαϊστής και δεν βλέπει καμία αντίφαση στο γεγονός ότι θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές με το κόμμα της Marine Le Pen.
Le Point : Συζητούσατε με το LR (Les Républicains, το παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα αντίστοιχο με την δική μας Νέα Δημοκρατία ) και το RN ( Rassemblement National, Εθνική Συσπείρωση). Επιλέξατε το RN. Γιατί;
Fabrice Leggeri: Παραιτήθηκα από την Frontex τον Απρίλιο του 2022. Ξανασκέφτηκα κάποια πράγματα από την αρχή και διάλεξα ένα νέο δρόμο. Αυτά που είχα βιώσει ήταν πολύ σοβαρά για να παραιτηθώ και να αποσυρθώ στην σιωπή ιδιωτεύοντας. Μετά την ρήξη το 2019, όταν η Ευρωπαία Επίτροπος Ylva johansson μου είχε πει : «Ο ρόλος σας δεν είναι να ελέγχετε τα σύνορα αλλά είναι να αφήνετε τους μετανάστες να μπαίνουν», είπα στον εαυτό μου ότι έπρεπε να μπω στην πολιτική. (Η κ. Johansson αρνείται τέτοια σχόλια, σημείωμα του Le Point).
Είχα προτάσεις από δύο δεξιές ομάδες. To LR με είχε στηρίξει, όπως και το RN αλλά και άλλοι πατριώτες παρόντες στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο στην αποστολή μου ως επικεφαλής της Frontex. Για μένα, η επιλογή του RN οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ήθελα να είμαι στο ίδιο ευρωπαικό πολιτικό χώρο με την κυρία Ursula von der Leyen. Η διαφορά μεταξύ του LR και του RN είναι ότι το LR –έστω και απρόθυμα– ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Ωστόσο, υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν είναι πάλι η Ursula von der Leyen, αυτή για την οποία είχε συμφωνήσει ο πρόεδρος Macron. Παρά τη συμπάθεια που τρέφω για τους ευρωβουλευτές του LR, δεν ένιωσα ότι άλλοι στο ΕΛΚ, στις Βρυξέλλες όπου ζω, θα ήθελαν και πάλι να με βρουν στον δρόμο τους.
Le Point: Ωστόσο εξακολουθείτε να είστε φιλοευρωπαίος…
Ναι και υποστηρίζω το RN γιατί αυτό το κόμμα έχει εξελιχθεί. Δεν υπάρχει πλέον ζήτημα αποχώρησης από την ΕΕ, ζήτημα Frexit, έστω και έμμεσα, δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εξόδου από την ευρωζώνη, ούτε ζήτημα εξόδου από τη ζώνη Schengen. Η Marine Le Pen και ο Jordan Bardella θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη εκ των έσω. Θέλουν μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη που να υπηρετεί τους Γάλλους και τους Ευρωπαίους. Ένιωσα ότι το RN ήταν το μόνο που πραγματικά προσέβλεπε σε μία διακυβέρνηση της Γαλλίας με πολύ ελεύθερο τρόπο, με λύσεις που θα βασίζονται σε μια θαρραλέα, ξεκάθαρη διάγνωση των προβλημάτων και με την επιθυμία να δώσουν συγκεκριμένες λύσεις με την Marine Le Pen ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Jordan Bardella ως Πρωθυπουργό.
Le Point: …Και με Υπουργό Εσωτερικών τον Fabrice Leggeri;
Οχι. Το RN είναι το μόνο αξιόπιστο κόμμα σήμερα που θέλει να επαναφέρει τη Γαλλία και την Ευρώπη στον σωστό δρόμο, σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων, αλλά και σε άλλα θέματα, όπως η δημοκρατία, η γεωργία… Ανέκαθεν είχα δεξιές ευαισθησίες και, σήμερα, είναι το RN που μου φαίνεται ότι ενσαρκώνει τη δεξιά, τη δεξιά ευαισθησία που ήταν και δική μου. Θέλω να προσφέρω εμπειρογνωμοσύνη και τεχνογνωσία σε τομείς που είναι σημαντικοί για το RN και τους ψηφοφόρους του. Θα ήμουν πολύ χαρούμενος εάν το βήμα που έκανα μπορούσε να δώσει το έναυσμα και σε άλλα ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης ή και νεότερους, που ανησυχούν με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Γαλλία, που θα ήθελαν να είναι χρήσιμοι επειδή αγαπούν τη Γαλλία κι επειδή επειδή έχουν επιλέξει να υπηρετούν το γαλλικό κράτος. Σήμερα, πολλά τέτοια στελέχη νοιώθουν ότι τους αναθέτουν να φέρουν σε πέρας αδιέξοδες πολιτικές με τις οποίες δεν συναινούν.
Λέω λοιπόν στους συναδέλφους μου, πιο έμπειρους, ακόμα μεγαλύτερους από εμένα ή νεότερους : «Ετοιμάζουμε το μέλλον της Γαλλίας και αν το παράδειγμά μου ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας ελάτε να συζητήσουμε». Αλλά νομίζω ότι, πέρα από τον κύκλο των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, το όραμα μου αντιστοιχεί σε αυτό εκατομμυρίων Γάλλων που θέλουν να μεταμορφώσουν την Ευρώπη, που θέλουν μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη που να υπηρετεί τους Γάλλους, αφού είναι Γάλλοι, που υπηρετεί τους Ευρωπαίους, αφού είμαστε Ευρωπαίοι στην Ευρώπη, και αυτό που βλέπουμε είναι ότι, μερικές φορές, αναρωτιόμαστε ποιον τελικά υπηρετεί η Ευρώπη στην οποία ζούμε σήμερα.
Le Point : Υπερασπιστήκατε τον χώρο Σένγκεν προσπαθώντας να επιβάλετε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αυτό συμβατό με το έργο του RN για επιστροφή στα εθνικά σύνορα;
Το έργο RN έχει εξελιχθεί. Δεν γίνεται πλέον λόγος για επιστροφή στα εθνικά σύνορα, αλλά για διπλά σύνορα, ευρωπαϊκά και εθνικά. Θέλουμε να πάρουμε ξανά τη μοίρα μας στα χέρια μας, πρώτα απ’ όλα διασφαλίζοντας ότι τα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν γίνονται σεβαστά και ελέγχονται. Ουσιαστικά θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε να λειτουργεί. Σύμφωνα με τον Κώδικα Σένγκεν, τα κράτη έχουν υποχρέωση να εμποδίζουν τους ανθρώπους να περνούν παράνομα τα εξωτερικά σύνορα και τέτοιοι άνθρωποι θα πρέπει, θεωρητικά, να τιμωρούνται. Αυτό είναι το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ως πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, μπορώ να πω ότι αυτό δεν ισχύει. Διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει πλέον την παράνομη μετανάστευση. Πιστεύει ότι δεν είναι πρόβλημα αλλά σχέδιο.

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Le Point

Σχετικές αναρτήσεις

Reuters: «Ναι» Πούτιν σε κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, αν «κλειδώσουν» τα εδαφικά κεκτημένα

e-enimerosi

Βρετανία: Εκλογές στις 4 Ιουλίου ανακοίνωσε ο Ρίσι Σούνακ

e-enimerosi

Βρετανία: Ο Ρίσι Σουνάκ θα προκηρύξει σήμερα το απόγευμα αιφνιδιαστικές πρόωρες εκλογές για την 4η Ιουλίου

e-enimerosi