Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος
Η κατάσταση στη Συρία έχει επιδεινωθεί δραματικά μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024.
Η πτώση του καθεστώτος, αν και αποτέλεσε ιστορική στιγμή για τον συριακό λαό, οδήγησε σε ένα κενό εξουσίας που εκμεταλλεύτηκαν διάφορες ένοπλες ομάδες. Ανάμεσά τους, ορισμένες συμμορίες έχουν στοχοποιήσει την κοινότητα των Αλαουιτών, διαπράττοντας επιθέσεις βάσει θρησκευτικής ταυτότητας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Ύπατης Εκπροσώπου της, εξέδωσε δήλωση στις 9 Δεκεμβρίου 2024, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απόσχουν από περαιτέρω πράξεις βίας, να προστατεύσουν τους αμάχους και να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη προστασίας όλων των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών κοινοτήτων και άλλων μη πλειοψηφικών δογμάτων.
Ωστόσο, πέραν αυτής της δήλωσης, η Ε.Ε. δεν φαίνεται να έχει αναλάβει περαιτέρω δράσεις για την προστασία των Αλαουιτών ή άλλων μειονοτήτων στη Συρία. Η απουσία συγκεκριμένων ενεργειών έχει προκαλέσει ανησυχία σχετικά με την αποτελεσματικότητα της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων θρησκευτικών συγκρούσεων και της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα.
Πάνω από 600 νεκροί στις συγκρούσεις
Η κατάσταση στη Συρία φαίνεται να έχει επιδεινωθεί δραματικά, με μαζικές σφαγές και εκδικητικές δολοφονίες που επιδεινώνουν τις εντάσεις μεταξύ θρησκευτικών και πολιτικών φατριών. Ο απολογισμός των νεκρών είναι σοκαριστικός και η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια είναι επιτακτική.
Η περιοχή της Λατάκειας, που αποτελεί προπύργιο των Αλαουιτών και ιστορικά συνδεδεμένη με την οικογένεια Άσαντ, βρίσκεται στο επίκεντρο της αιματοχυσίας. Η απαγόρευση κυκλοφορίας και οι αναφορές για εκτελέσεις αμάχων δείχνουν την ακραία φύση της βίας.
Ποιες οι διεθνείς αντιδράσεις μέχρι τώρα; Κ Α Μ Ι Α. Απλά η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί ακόμα μια ανθρωπιστική κρίση χωρίς να αναλαμβάνει δράση.