Το κρατίδιο έρχεται όλο και περισσότερο υπό την επιρροή της Ουγγαρίας, της Κίνας και της Σερβίας.
Η πορεία της Αλβανίας προς την ένταξη στην ΕΕ θα αποσυνδεθεί από αυτή των Σκοπίων. Οι πρώτοι γύροι διαπραγματεύσεων για την Αλβανία έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν επίσημα στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση των πρεσβευτών των κρατών μελών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα. Η μοίρα των Σκοπίων παραμένει σε αδιέξοδο. Η Βουλγαρία εμποδίζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων και απαιτεί συνταγματική αλλαγή.
Ωστόσο, μια τέτοια συνταγματική αλλαγή είναι κάτι παραπάνω από απίθανη επειδή η νέα δεξιά κυβέρνηση στα Σκόπια απορρίπτει τα αιτήματα της Βουλγαρίας. Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό Hristijan Mickoski από το κόμμα VMRO-DPMNE θέλει να επαναδιαπραγματευτεί με τη Σόφια και να ανακαλέσει προηγούμενες συμφωνίες. Πριν από μερικά χρόνια, τα Σκόπια ήταν η νούμερο ένα ελπίδα στα Βαλκάνια, επειδή η νομοθεσία της ΕΕ είχε ήδη εφαρμοστεί ευρύτερα στη μικρή χώρα και η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε μεταρρυθμίσεις.
Δεδομένου όμως ότι η Βουλγαρία εμποδίζει με τις απαιτήσεις της την ένταξη, η χώρα φαίνεται να τίθεται όλο και περισσότερο υπό την επιρροή της Ουγγαρίας, της Κίνας και της Σερβίας. Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ψήφισε νόμο στα μέσα Σεπτεμβρίου που εγκρίνει δάνειο 500 εκατομμυρίων ευρώ από μερικώς κρατική ουγγρική τράπεζα. Οι επικριτές λένε ότι τα χρήματα προέρχονται αρχικά από την Κίνα και θα δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο αυξάνοντας το εθνικό χρέος.
Ο Μίτσκοσκι ακολουθεί έναν εθνικιστικό δρόμο, καθιστώντας ακόμη πιο απίθανη μια συμφωνία με τη Βουλγαρία. Η πρώην υπουργός Άμυνας και μακροχρόνια σοσιαλδημοκρατική πολιτικός Radmila Šekerinska πιστεύει ότι η Ρωσία εμπλέκεται επίσης στο να εμποδίσει τα Σκόπθια να έχει την ευκαιρία να ενταχθεί στην ΕΕ.
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο.