Η ΔΕΗ εντείνει τις επενδύσεις της στον κρίσιμο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, ανακοινώνοντας την έναρξη κατασκευής δύο νέων Σταθμών Αποθήκευσης Ενέργειας (Battery Energy Storage Systems – BESS) στη Δυτική Μακεδονία.
Πρόκειται για τα έργα «Μελίτης 1» (ισχύος 48 MW και χωρητικότητας 96 MWh) και «Πτολεμαΐδα 4» (ισχύος 50 MW και χωρητικότητας 100 MWh), τα οποία αναπτύσσονται σε περιοχές κοντά σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς του Ομίλου.
Οι σταθμοί αυτοί θα αξιοποιούν υγρόψυκτες μπαταρίες τεχνολογίας LFP, προσφέροντας αυξημένη ενεργειακή απόδοση και υψηλή ασφάλεια λειτουργίας. Η ολοκλήρωση των έργων τοποθετείται εντός του 2025, ενισχύοντας ουσιαστικά τη σταθερότητα και ευελιξία του ηλεκτρικού συστήματος, καθώς και την αποδοτικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Σύμφωνα με το επενδυτικό της πλάνο για την τριετία 2025–2027, η ΔΕΗ στοχεύει στη λειτουργία 600 MW συστημάτων αποθήκευσης σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ήδη πριν από δύο μήνες, ανακοινώθηκε αντίστοιχο έργο στη Βουλγαρία (ισχύος 25 MW και χωρητικότητας 55 MWh), το οποίο θα υποστηρίξει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 165 MWp στην περιοχή Stara Zagora.
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΑΠΕ της ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Μαύρος, υπογράμμισε πως «οι επενδύσεις στα συστήματα αποθήκευσης είναι καθοριστικές για το μέλλον του ενεργειακού συστήματος της χώρας και της Ευρώπης συνολικά», προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει να πρωτοπορεί στις λύσεις ευέλικτης παραγωγής.
Βασικός φορέας ανάπτυξης του Ομίλου στον τομέα των ΑΠΕ είναι η 100% θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με ισχυρή παρουσία στην ηλιακή και αιολική ενέργεια από τη δεκαετία του ’80. Σήμερα, ο Όμιλος διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 6,2 GW σε Ελλάδα, Ρουμανία, Ιταλία και Βουλγαρία, με στόχο να αγγίξει τα 11,8 GW έως το 2027.
Στρατηγική επιδίωξη αποτελεί η διεύρυνση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου με νέες τεχνολογίες, όπως τα υπεράκτια αιολικά και τα πλωτά φωτοβολταϊκά, ενισχύοντας την ενεργειακή αυτονομία της χώρας και τον ρόλο της ΔΕΗ στην πράσινη μετάβαση της Ευρώπης.