Ενέργεια

EE: Νέα μέτρα κατά του ρωσικού LNG – Τι αποφάσισαν οι υπουργοί Ενέργειας.

Νέους τρόπους να μπλοκάρουν τις ενεργειακές ροές της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να επιβάλουν επιπλέον άμεσες κυρώσεις μελέτησαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ κατά τη σημερινή συνάντηση τους. Τελικά κατέληξαν να εγκρίνουν την πρόταση που είχε κατατεθεί και αφορά το έμμεσο μπλοκάρισμα των πωλήσεων ρωσικού LNG.

Η πρόταση που εγκρίθηκε δίνει ουσιαστικά στα κράτη μέλη το δικαίωμα να εμποδίσουν προσωρινά τους Ρώσους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου από το να μπορούν να κάνουν προκράτηση των χώρων αποθήκευσης που χρειάζονται για τις αποστολές LNG. Με τον τρόπο αυτό πρακτικά δεν θα μπορούν να μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο και να τηρούν τυχόν συμβόλαια πώλησης.

Το μέτρο αφορά και εξαγωγείς από τη Λευκορωσία, για την περίπτωση που μπορεί να λειτουργήσουν ως μεσάζοντες για το ρωσικό υγροποιημένο αέριο.

Αν και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών θα πρέπει να συνεργαστούν και να συζητήσουν για την εφαρμογή του μηχανισμού με έτερα μέλη και την Κομισιόν, τελικός στόχος είναι να διευκολυνθούν στην πρόθεση τους να παρεμποδίσουν τις αποστολές ενεργειακές προϊόντων από τη Ρωσία.

Στόχος η πλήρης απεξάρτηση από τη Ρωσία

«Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να πάμε πίσω στο status quo που καθιστούσε τη Ρωσία ως τον κυριότερο προμηθευτή αερίου της ΕΕ» ξεκαθάρισε στις δηλώσεις της η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, επαναλαμβάνοντας πως σε κάθε περίπτωση ο απώτερος σκοπός είναι η προστασία της ασφάλειας της επάρκειας της ευρωπαϊκής αγοράς.

Η πρόταση που ουσιαστικά διευρύνει το πακέτο των μέτρων της ΕΕ κατά της Ρωσίας -και πρέπει πλέον να εγκριθεί και από την Ευρωβουλή- κατατέθηκε και υποστηρίχθηκε σθεναρά από τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία, την Λιθουανία και την Πολωνία. Βασίστηκε δε, στη διαπίστωση πως, αν και οι ροές ρωσικού αερίου μέσω αγωγών έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, οι αποστολές ρωσικού LNG προς την Ευρώπη όχι μόνο έχουν κρατηθεί σε υψηλά επίπεδα, αλλά έχουν και αυξηθεί!

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Ισπανία αποτελεί τον κορυφαίο αγοραστή ρωσικού LNG, ειδικά μετά τα διπλωματικά προβλήματα που είχε πέρυσι με την Αλγερία, που ήταν από τους βασικούς προμηθευτές της. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ να αποστείλει προ ημερών επίσημη επιστολή προς τις εταιρείες εισαγωγής LNG ζητώντας τους να μην ανανεώσουν τα συμβόλαια που έχουν με τη Ρωσία.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Energean: Έκτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο

e-enimerosi

Υψηλές προσδοκίες για τα κοιτάσματα αερίου στην Κρήτη

e-enimerosi

Οι διαπραγματεύσεις για Elpedison καθορίζουν την τύχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας

e-enimerosi