Ενέργεια

Νέα άνοδος σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Άνοδο καταγράφουν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα οι τιμές του πετρελαίου. Αυτό, καθώς η διακοπή ορισμένων εξαγωγών από το ιρανικό Κουρδιστάν ενέτεινε τις ανησυχίες για περιορισμό της προσφοράς ενώ το κλίμα στην αγορά βελτιώθηκε με την ταυτόχρονη υποχώρηση των φόβων για τραπεζική κρίση.

Το Brent κερδίζει 0,52% φθάνοντας στα 79,06 δολάρια το βαρέλι, και το αμερικάνικο αργό κερδίζει 0,90% φθάνοντας στα 73,8 δολάρια το βαρέλι.

«Οι ανησυχίες για τη μειωμένη προσφορά από την περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ και η ανακούφιση στις χρηματοπιστωτικές αγορές που ανησυχούν για την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα συνέχισαν να ενισχύουν τη διάθεση των επενδυτών να ρισκάρουν», όπως δήλωσε ο Σατόρου Γιοσίντα, αναλυτής εμπορευμάτων της Rakuten Securities.

Και συνεχίζει: «οι προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα κρατήσει μια προσεκτική στάση στην αύξηση των επιτοκίων λόγω της τραπεζικής πίεσης αύξησαν επίσης τις ελπίδες για ισχυρότερη παγκόσμια οικονομία και ζήτηση πετρελαίου», προβλέποντας ότι η άνοδος θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ράλι αφού το Ιράκ αναγκάστηκε να σταματήσει τις εξαγωγές περίπου 450.000 βαρελιών ημερησίως από τη βόρεια περιοχή του Κουρδιστάν μέσω της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, η Βarclays δήλωσε την Τρίτη ότι οποιαδήποτε παρατεταμένη διακοπή των κουρδικών εξαγωγών μέχρι το τέλος του έτους θα σήμαινε άνοδο 3 δολάρια το βαρέλι στην πρόβλεψη της τράπεζας για την τιμή του Brent των 92 δολαρίων το βαρέλι για το 2023.

Ενώ, η ανακοίνωση, την Δευτέρα, ότι η First Citizens BancShares θα αποκτήσει τις καταθέσεις και τα δάνεια της χρεοκοπημένης Silicon Valley Bank δημιούργησε κύμα αισιοδοξίας για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα που έχει ταράξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά περίπου 6,1 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που τελείωσε στις 24 Μαρτίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλέστηκαν στοιχεία του American Petroleum Institute. Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά περίπου 5,9 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ τα αποθέματα αποσταγμάτων αυξήθηκαν κατά περίπου 550.000 βαρέλια.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου θα είχαν αυξηθεί την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο σημειώνει άνοδο 3,62%, στα 66,55 ευρώ.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Energean: Έκτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο

e-enimerosi

Υψηλές προσδοκίες για τα κοιτάσματα αερίου στην Κρήτη

e-enimerosi

Οι διαπραγματεύσεις για Elpedison καθορίζουν την τύχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας

e-enimerosi