Ενέργεια

Οι διαπραγματεύσεις για Elpedison καθορίζουν την τύχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Μέχρι το τέλος του Ιουνίου και πιθανότατα πριν την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της HELLENiQ ENERGY στις 27 Ιουνίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το «υπαρξιακό» ζήτημα του ενεργειακού ομίλου που αφορά στην τοποθέτηση του στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως γνωστόν η HELLENiQ ENERGY που ελέγχεται κατά 40,41% από την Paneuropean Oil & Industrial Holdings (όμιλος Λάτση) και 31,18% από το ΤΑΙΠΕΔ (ελληνικό δημόσιο) έχει μετοχική σχέση με δύο ανταγωνιστικές εταιρείες στην ηλεκτροπαραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Και ΔΕΠΑ Εμπορίας και Elpedison…

Πιο συγκεκριμένα κατέχει το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία δραστηριοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή (έχει το 29% σε κοινή μονάδα με ΔΕΗ και όμιλο Κοπελούζου που βρίσκεται σε φάση κατασκευής) και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μέσω της θυγατρικής «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας».

Κι ενώ το ένα πόδι… βρίσκεται στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, το δεύτερο πόδι της HELLENiQ ENERGY βρίσκεται στην Elpedison. Με μερίδιο 50% ελέγχει τη μισή εταιρεία η οποία βρίσκεται και στην ηλεκτροπαραγωγή με δύο μονάδες φυσικού αερίου αλλά και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Το άλλο 50% της Elpedison κατέχει η ιταλική Edison.

Το κουβάρι…

Πρόκειται για ένα κουβάρι… στο οποίο είναι μπλεγμένη η HELLENiQ ENERGY και η οποία όπως έχει διαμηνύσει ο CEO κ. Ανδρέας Σιάμισιης επιδιώκει να το λύσει.

Και η δηλωθείσα πρόθεση της διοίκησης είναι να εξαγοράσει το ποσοστό της ιταλικής Edison και να ελέγχει αποκλειστικά την Elpedison. Ταυτόχρονα, οι πληροφορίες θέλουν την HELLENiQ ENERGY να πρότεινε στο ΤΑΙΠΕΔ την αγορά του 35% που κατέχει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η HELLENiQ ENERGY αναζητά άμεσα τρόπο απεμπλοκής καθώς στην παρούσα φάση βρίσκεται να ελέγχει δύο ανταγωνιστές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η λύση

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο εταιρικό «τρίγωνο» καθώς το ελληνικό δημόσιο έχει στα σκαριά και την αναζήτηση λύσεων για την αξιοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Την είχε προς ιδιωτικοποίηση αλλά λόγω της ενεργειακής κρίσης και βαριδιών η αποκρατικοποίηση μπήκε στο συρτάρι…

Όπως αναφέρουν πηγές του ΟΤ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει πρώτα την έκβαση των διαπραγματεύσεων της HELLENiQ ENERGY με την ιταλική Edison, για την τύχη της Elpedison.  Διαπραγματεύσεις, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες που έχει γράψει ο ΟΤ έχουν πάρει άλλη τροπή καθώς οι Ιταλοί της Edison έχουν δηλώσει την πρόθεση τους να αποκτήσουν εκείνοι το μερίδιο του ελληνικού ενεργειακού ομίλου.

Διαβάστε ακόμη: Τέλος οι 3D σεισμικές στην Κρήτη – Αποφάσεις ExxonMobil για γεωτρήσεις.

Αν λοιπόν η HELLENiQ ENERGY αποκτήσει το ποσοστό των Ιταλών στην Elpedison, τότε το μερίδιο του ελληνικού ενεργειακού ομίλου στη ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν αποκλείεται να εξαγοραστεί από το ελληνικό δημόσιο. Δηλαδή η ΔΕΠΑ Εμπορίας να γίνει 100% δημόσια εταιρεία και έπειτα να κινηθούν διαδικασίες αποκρατικοποίησης.

Στο σενάριο που οι Ιταλοί επικρατήσουν στις διαπραγματεύσεις με την HELLENiQ ENERGY, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος να διατηρήσει τη θέση του στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Όπως και να ‘χει οι εξελίξεις στις επόμενες εβδομάδες με την Elpedison θα κρίνουν το μέλλον της HELLENiQ ENERGY στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Energean: Έκτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο

e-enimerosi

Υψηλές προσδοκίες για τα κοιτάσματα αερίου στην Κρήτη

e-enimerosi

Άλμα πάνω από τα 90 δολάρια στο πετρέλαιο και πτώση στα χρηματιστήρια μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

e-enimerosi