ΕπενδύσειςΟικονομία

Επίσκεψη Μόντι: Τι ψάχνουν οι Ινδοί επιχειρηματίες στην Ελλάδα.

Τουλάχιστον δεκαοκτώ επιχειρηματίες από την Ινδία αναμένεται να ακολουθήσουν τον πρωθυπουργό της χώρας Ναρέντα Μόντι στην Ελλάδα. Από ποιους τομείς προέρχονται.

Μπορεί η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι στην Αθήνα να είναι ιδιαίτερα βραχύβια, μόλις ένα εικοσιτετράωρο όμως η βαρύτητα της δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Ινδός ηγέτης στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια, και αποτελεί επιστέγασμα της σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών την τελευταία διετία. Σύσφιξη που ήδη έχει αρχίσει να έχει καρπούς στον τομέα της άμυνας (κοινές ασκήσεις), αλλά και στον επιχειρηματικό κομμάτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, τον Ινδό πρωθυπουργό θα συνοδεύουν τουλάχιστον 18 επιχειρηματίες από την πλέον δυναμική οικονομία της Ασίας και μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου. Θα έχουν την δυνατότητα στο δείπνο που θα παραθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ακούσουν από τα πλέον επίσημα χείλη για την οικονομική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην χώρα μας καθώς και για τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τους Ινδούς επιχειρηματίες.

Μπορεί ο παραπάνω αριθμός να ακούγεται μικρός όμως θα πρέπει να αναφερθεί ότι ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια σχεδόν ανεπίσημη επίσκεψη, ένα πρώτο βήμα που όλα δείχνουν ότι θα ακολουθηθεί από μία ανταποδοτική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία. Μάλιστα η ινδική επιχειρηματική αποστολή στην Αθήνα φέρεται να είναι μία πρωτοβουλία του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στο Δελχί.

Σε επικοινωνία που είχε το Business Daily με το Ελληνο – Ινδικό Επιμελητήριο αναφέρθηκε ότι οι Ινδοί επιχειρηματίες που θα επισκεφθούν την Αθήνα προέρχονται από τους τομείς της ενέργειας, της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας, του αγροτικού τομέα, στην ξενοδοχεία, στην ναυτιλία και πιθανόν από την αμυντική βιομηχανία.

Πέρα από τους επιχειρηματίες που θα βρεθούν και στις επίσημες εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν παρουσία των δύο πρωθυπουργών πληροφορίες θέλουν την αποστολή να ακολουθούν και Ινδοί επιχειρηματίες που θα επισκεφθούν την χώρα μας για απευθείας επαφές με Έλληνες συναδέλφους τους.

Αν και οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ μόλις το 2022, υπάρχουν προοπτικές να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό αναμένεται να συμβάλει η απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο πρωτευουσών η οποία έχει ήδη καθυστερήσει κυρίως λόγω εξελίξεων (συγχωνεύσεις) στην ινδική αεροπορική βιομηχανία.

Αντίστοιχα σε μικρό εύρος κινούνται και οι άμεσες επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Στην χώρα μας ξεχωρίζουν η συμμετοχή της GMR Airports Limited (σε συνεργασία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) στην κατασκευή και εκμετάλλευση του αεροδρομίου στο Καστέλι καθώς οι εξαγορές σε εταιρείες τροφίμων (Κρητών Άρτος, Olympic Food, Ioniki, Κουλουράδες κ.α.) του SwitzGroup.

Από την άλλη η ελληνική παρουσία είναι πολύ περιορισμένη και ξεχωρίζει η Goldair η οποία προσφέρει υπηρεσίες handling σε εννέα αεροδρόμια στην Ινδία. Τέλος, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα η Ινδία, που φέτος αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη άνω του 7%, βρίσκεται στο ραντάρ της Eurobank, με την ελληνική τράπεζα να εξετάζει την επέκταση της στην χώρα.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

NielsenIQ: Επισκέπτεται έως και 2,5 αλυσίδες το μήνα ο Έλληνας στο κυνήγι των προσφορών

e-enimerosi

Χρειάζεσαι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την οικονομική ελευθερία;

Εβίτα Μανούδη

Υψηλές προσδοκίες για τα κοιτάσματα αερίου στην Κρήτη

e-enimerosi