Εθνικά Θέματα

Δένδιας για ελληνοτουρκικά: «Δεν υπήρξα ποτέ οπαδός του κατευνασμού».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, τόνισε ότι δεν υπήρξε ποτέ οπαδός του κατευνασμού.

Σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα έχει με την Τουρκία μία και μόνη διαφορά και επιδιώκει την ειρηνική επίλυσή της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, έστειλε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Το αν αυτό θα καταστεί εφικτό εξαρτάται από τη βούληση και της άλλης πλευράς, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών. Σε ό,τι αφορά τον διάλογο με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι η Ελλάδα προσέρχεται με καλή πίστη, με ειλικρινή διάθεση, γιατί η εθνική άποψη είναι ότι με διάλογο λύνονται τα προβλήματα.

«Σίγουρα δεν μπορώ να προδικάσω την εξέλιξη ενός διαλόγου με την Τουρκία. Έχουμε τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της μοναδικής μας διαφοράς με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η επιτυχία ή μη του διαλόγου θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τη στάση της γείτονος» σημείωσε περαιτέρω.

Συνάμα, επισήμανε ότι «ασφαλώς, δεν είμαστε αιθεροβάμονες όσον αφορά στη μεταβολή των πάγιων θέσεων της Τουρκίας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς ολοκληρώνει τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών «με ένα κλίμα διαμορφωμένο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το οποίο μπορεί να μας ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας πολύ σημαντικό για την αξιοποίηση αυτού του κλίματος».

Περαιτέρω, δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν ήταν ούτε είναι οπαδός του κατευνασμού, τονίζοντας ότι αυτό το έχει αποδείξει εμπράκτως εκεί που πραγματικά χρειάσθηκε, όχι με λόγια. Μάλιστα, ερωτηθείς για δήλωσή του ότι η εθνική προσφορά είναι σοβαρότητα, ξεκαθάρισε ότι σοβαρότητα δε σημαίνει κατευνασμός, αλλά να υπηρετείς τις θέσεις σου με στρατηγική, με συνέπεια, με αυτοπεποίθηση, με επιχειρήματα, οικοδομώντας συμμαχίες, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να μην καταφεύγεις σε κακόηχες φωνασκίες προς άγραν πρόσκαιρου εσωτερικού πολιτικού οφέλους.

«Και, βεβαίως, εθνικό και απαραίτητο είναι να μην εργαλειοποιείς την εξωτερική πολιτική για λόγους κομματικούς, κατηγοριοποιώντας τους πολιτικούς αντιπάλους σαν προδότες, μειοδότες και άλλα παρόμοια. Ουδείς διαθέτει μονοπώλιο πατριωτισμού» προσέθεσε.

Εν συνεχεία, περιέγραψε το διακύβευμα των προσεχών εκλογών για τη χώρα και την εξωτερική της πολιτική, προτάσσοντας ταυτόχρονα ότι «χρειάζεται χωρίς αλαζονεία, αλλά με ενσυναίσθηση για τα προβλήματα της κοινωνίας, να αποδείξουμε στους πολίτες ότι οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τη δική τους ζωή».

«Στις εκλογές της 21ης Μαΐου το διακύβευμα είναι η διατήρηση της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά, η σύγκλιση με τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη και η προστασία του ευρωπαϊκού κεκτημένου ως θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της χώρας. Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, το διακύβευμα είναι να εξελιχθεί περαιτέρω η Ελλάδα, με την προβολή ήπιας ισχύος, ως σοβαρός εταίρος και σύμμαχος που έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή μας, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, την ενεργειακή διαφοροποίηση της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταληκτικά, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι «η ΝΔ είναι ένα πραγματικά λαϊκό κόμμα και πως δεν έχει η Αριστερά “το μονοπώλιο της καρδιάς”».

Ερώτηση: Με τις τελευταίες δηλώσεις σας για τα ελληνοτουρκικά, σχεδόν «σκοτώσατε» τις διερευνητικές επαφές. Με δεδομένες τις τουρκικές θέσεις στο Αιγαίο τι θα συμβεί αν αποτύχει ο ελληνοτουρκικός διάλογος σε επίπεδο κορυφής; Πριν τις εκλογές οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τις θέσεις των κομμάτων. Δηλώσατε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για να συζητήσουμε και να λύσουμε τη διαφορά μας με την Τουρκία. Η Άγκυρα μιλάει για μια σειρά από διαφορές στο Αιγαίο. Μήπως ο διάλογος είναι καταδικασμένος να αποτύχει;

Ν. Δένδιας: Δεν θα συμφωνήσω καθόλου με τον όρο αυτό. Με τις δηλώσεις μου το τελευταίο διάστημα προέβην σε αποτίμηση της πορείας των διερευνητικών επαφών, με βάση την εμπειρία που έχω αποκομίσει αυτά τα τέσσερα χρόνια που βρίσκομαι στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Σημείωσα, θεωρώ, το αυτονόητο: Έχουμε μία διαδικασία που δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει τη λογική του Ελσίνκι που είχε κατ‘ αρχάς καταληκτική ημερομηνία το 2004. Συνεχίζεται επί 21 χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί 64 γύροι διερευνητικών επαφών χωρίς, κατά κοινή ομολογία, επίτευξη αποτελέσματος. Έχω καταλήξει σε συγκεκριμένες σκέψεις για το πως θα μπορούσαν να διεξαχθούν οι επόμενοι γύροι. Σκέψεις που είναι καθήκον μου να γνωστοποιήσω στον Πρωθυπουργό και στον επόμενο Υπουργό Εξωτερικών.

Σε ό,τι αφορά τον διάλογο με την Τουρκία, σε όποιο επίπεδο κι αν διεξάγεται αυτός, επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω και πάλι ότι η Ελλάδα προσέρχεται με καλή πίστη. Προσέρχεται με ειλικρινή διάθεση, γιατί η εθνική άποψη είναι ότι με διάλογο λύνονται τα προβλήματα. Σίγουρα δεν μπορώ να προδικάσω την εξέλιξη ενός διαλόγου με την Τουρκία. Έχουμε τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της μοναδικής μας διαφοράς με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η επιτυχία ή μη του διαλόγου θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τη στάση της γείτονος. Ασφαλώς, δεν είμαστε αιθεροβάμονες όσον αφορά στη μεταβολή των πάγιων θέσεων της Τουρκίας. Ωστόσο, δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ικανοποίησή μου, καθώς ολοκληρώνω τη συγκεκριμένη θητεία μου στο Υπουργείο Εξωτερικών με ένα κλίμα διαμορφωμένο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το οποίο μπορεί να μας ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας πολύ σημαντικό για την αξιοποίηση αυτού του κλίματος.

Ερώτηση: Δηλώσατε ότι «εθνική προσφορά είναι η σοβαρότητα». Δεν είναι ρίσκο να θεωρηθεί ότι η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας που απέτυχε τόσες φορές στο παρελθόν θα αποδώσει στο μέλλον;

Ν. Δένδιας: Σοβαρότητα δεν σημαίνει κατευνασμός. Όπως γνωρίζετε, άλλωστε, ούτε ήμουν, ούτε είμαι οπαδός του κατευνασμού. Και αυτό το έχω αποδείξει εμπράκτως εκεί που πραγματικά χρειάσθηκε, όχι με λόγια. Σοβαρότητα σημαίνει να υπηρετείς τις θέσεις σου με στρατηγική, με συνέπεια, με αυτοπεποίθηση, με επιχειρήματα, οικοδομώντας συμμαχίες, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Σημαίνει να μην καταφεύγεις σε κακόηχες φωνασκίες προς άγραν πρόσκαιρου εσωτερικού πολιτικού οφέλους.

Και, βεβαίως, εθνικό και απαραίτητο είναι να μην εργαλειοποιείς την εξωτερική πολιτική για λόγους κομματικούς, κατηγοριοποιώντας τους πολιτικούς αντιπάλους σαν προδότες , μειοδότες και άλλα παρόμοια.

Ουδείς διαθέτει μονοπώλιο πατριωτισμού.

Αυτήν την πολιτική ακολουθήσαμε σε όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, περιλαμβανομένων, ασφαλώς, των σχέσεων με την Τουρκία. Όπως σας είπα και προηγουμένως, με την Τουρκία έχουμε μία και μόνη διαφορά. Επιθυμούμε και επιδιώκουμε την ειρηνική επίλυσή της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το αν αυτό θα καταστεί εφικτό εξαρτάται από την βούληση και της άλλης πλευράς

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Ελλάδα απειλείται από το νέο τανκ της Τουρκίας – Θα τη βοηθήσουν οι Ινδοί

e-enimerosi

Ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών λόγω εξαγοράς βουλευτών: Σ. Βούλτεψη, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Π. Καμμένος

e-enimerosi

Κομοτηνή: Τη διάλυση του προκλητικού αθλητικού σωματείου με ονομασία «Δυτική Θράκη» αποφάσισε η Δικαιοσύνη

e-enimerosi