Εθνικά Θέματα

Ευθείες απειλές Ρ.Τ. Ερντογάν: «Δεν θα υπάρξει σταθερότητα στην Κύπρο αν δεν ικανοποιηθεί η Τουρκία» – Έκτακτo Εθνικό Συμβούλιο στη Λευκωσία

Την ιδιαίτερα προκλητική ρητορική του διατηρεί ο Ρ.Τ. Ερντογάν, ενόψει πρωτοφανούς κλιμάκωσης στην Α.Μεσόγειο και με τις διεθνείς δυνάμεις να έχουν στραφεί κατά της Άγκυρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται αποφασισμένος να υφαρπάξει μέρος του ενεργειακού πλούτου της κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ φαίνεται είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως για να υπάρξει σταθερότητα στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα συμφέροντα της Τουρκίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Παράλληλα ανέφερε πως η Τουρκία δεν θα δεχθεί τετελεσμένα και πρότεινε διάλογο και συνεργασία για να επιλυθούν τα προβλήματα.

Σε ομιλία του σε δείπνο ιφτάρ λόγω Ραμαζανιού προς τους πρεσβευτές χωρών που ζουν στην Τουρκία ο Ερντογάν ανέφερε πως «η σταθερότητα στην Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ληφθούν υπ’ όψιν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Τουρκίας και της »Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»Πιστεύω πως όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη βλέπουν πως δεν θα ανεχθούμε τετελεσμένα. Εμείς όπως όλα τα προβλήματα μας και αυτό θέλουμε να τα επιλύσουμε με συναντήσεις, διάλογο αλλά και με συνεργασία».

Ο Ερντογάν αντέδρασε και στις πιθανές κυρώσεις που σχεδιάζονται εναντίον της Άγκυρας λόγω της αγοράς των ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικού συστήματος S-400 αλλά και λόγω των ερευνών που σχεδιάζει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εμείς είμαστε χώρα του ΝΑΤΟ. Άρα δεν μπορούμε να ανεχθούμε οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ να μας συμπεριφερθούν με λάθος τρόπο. Να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ, να είσαι στρατηγικός εταίρος του ΝΑΤΟ και μετά να μιλούν για κυρώσεις εναντίον σας! Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να κατανοήσουμε. Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοιος συνεταιρισμός, συμμαχία», δήλωσε ο Ερντογάν.

Εθνικό Συμβούλιο για τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο

Εκτάκτως στις 10:00 θα πραγματοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο με αντικείμενο συζήτησης τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, για τις ενέργειες, στις οποίες έχει προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία και για τα αποτελέσματα του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβούλιου στη Ρουμανία και την ευρωπαϊκή στήριξη, που έλαβε.

Tη Δευτέρα ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα θέσει ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

πηγή: pentapostagma.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ο Ζόραν Ζάεφ θεωρεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ακυρώνεται

e-enimerosi

62 χρόνια οπισθοχωρήσεων, ο Σιαλμάς, ο Ηλιάκης και οι υπόλοιποι 120 αδικαίωτοι…

e-enimerosi

Γιάννης Βαληνάκης: Η Τουρκία καθημερινά κερδίζει κι εμείς χάνουμε ευκαιρίες που δεν ξανάρχονται

e-enimerosi