Εθνικά Θέματα

Ροζάκης: Μπορούμε να προχωρήσουμε με τους Τούρκους χωρίς την Κύπρο.

«Οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο παραβιάζουν τη διακήρυξη των Αθηνών και είναι εμπρηστικές» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Χρήστος Ροζάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών.

«Επί της ουσίας οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν εγείρουν ζητήματα συνολικής κατάληψης της Κύπρου»… «εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι είναι πραγματικά είναι υπερβολική αυτή η δήλωση του κ. Ερντογάν και σε φάση μάλιστα καλών σχέσεων, υποτίθεται ή εικαζόμενες καλών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία και δυναμιτίζει τη συζήτηση. Δηλαδή, έπρεπε να είχε σκεφθεί ο κ. Ερντογάν ότι άμα κάνει τέτοιες δηλώσεις, μοιραία τροποποιεί το κλίμα, το καλό κλίμα το οποίο υπήρχε μέχρι σήμερα ανάμεσα στις δύο χώρες».

«Μπορούμε να προχωρήσουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο χωρίς να τον συνδέσουμε με το Κυπριακό-Δεν πρέπει να τον ανακόψουμε»… «Είναι δύο θέματα διαφορετικά τα καθαρά ελληνοτουρκικά, είναι και το Κυπριακό. Στα καθαρά ελληνοτουρκικά δεν πρέπει να αφεθούμε στη λογική να καταστρέψουμε τον διάλογο. Στο δε Κυπριακό διαφέρουν τα πράγματα, διότι εκεί είναι οι Κύπριοι οι οποίοι βεβαίως θα είναι έξαλλοι με αυτή την κατάσταση, οι οποίοι βεβαίως και είναι. Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με τους Τούρκους χωρίς την Κύπρο. Με άλλα λόγια, τόσα χρόνια μπορέσαμε. Φοβάμαι ότι είναι μια πραγματικότητα ότι τόσα χρόνια δεν συνδέσαμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές με το Κυπριακό. Οπότε, εάν είναι έτσι τα πράγματα που είναι και τώρα, δεν πρέπει να το συνδέσουμε. Βεβαίως έχει επιβαρυνθεί το κλίμα πολύ με αυτή τη δήλωση, αλλά δεν πρέπει να ανακόψουμε το διάλογο με τους Τούρκους».

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν αυτόνομο πρόβλημα που όμως θα βοηθήσουν στην εξέλιξή του το Κυπριακό» επισήμανε ότι «πιστεύω ότι μία επίλυση των θεμελιωδών προβλημάτων που έχουμε με την Τουρκία θα διευκολύνει και το Κυπριακό, δηλαδή δεν το δυσχεραίνει. Είναι σαφές ότι εάν μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα με τους Τούρκους, τότε θα διευκολυνθεί και το θέμα το Κυπριακό. Άλλοι πιστεύουν το αντίθετο ότι πρέπει πρώτα να λυθεί το Κυπριακό και μετά τα ελληνοτουρκικά. Εγώ πιστεύω ότι τα ελληνοτουρκικά αποτελούν ένα αυτόνομο πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να λυθεί και να βοηθήσει την επίλυση του Κυπριακού. Διότι, μία βελτίωση των σχέσεων σημαντική, όπως θα είναι αυτή η οποία θα ακολουθήσει μια επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, δεν μπορεί παρά να βοηθήσει και το Κυπριακό».

google newsΑκολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος.

e-enimerosi

”Το Ν.Δελχί τάσσεται στο πλευρό της Ελλάδας-Η Τουρκία προκαλεί στο Αιγαίο”!

e-enimerosi

Ανάλυση: Κοσσυφοπέδιο, ο τόπος δοκιμασίας του Σερβικού Λαού και του Διεθνούς Δικαίου… Η αναγνώριση από την Ελλάδα θα είναι μαχαίρι στην καρδιά της Κύπρου!

e-enimerosi