«Βράζει» η ανατολική Μεσόγειος, καθώς η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση δύο NAVTEX που βάζουν «φωτιά» στην περιοχή, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ωστόσο αυτό που πραγματικά προκαλεί εντύπωση είναι η συμμετοχή και του ρωσικού πολεμικού Ναυτικού.

Συγκεκριμένα η Άγκυρα μέσω του σταθμού της Αττάλειας που δεν έχει καμιά δικαιοδοσία, δέσμευσε με την NAVTEX 1113/19, μια μεγάλη περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου για άσκηση του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού με πραγματικά πυρά από τις 12 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου.

Όλες οι ενδείξεις και η μέχρι τώρα τουρκική τακτική, καταδεικνύουν πως πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια της Άγκυρας να σφετεριστεί τον έλεγχο της περιοχής, χρησιμοποιώντας αυτή την φορά, την ρωσική άσκηση.

Σχετική NAVTEX με δέσμευση της περιοχής για άσκηση του ρωσικού ναυτικού, έχει εκδώσει και ο σταθμός του Ηρακλείου που έχει την σχετική δικαιοδοσία με βάση τους διεθνείς οργανισμούς και συνθήκες, αναφέρει το news.gr

Παράλληλα η Τουρκία μέσω του σταθμού της Αττάλειας και πάλι, που δεν έχει καμιά σχετική δικαιοδοσία, εξέδωσε και NAVTEX για άσκηση του δικού της πολεμικού ναυτικού με πραγματικά μάλιστα πυρά όπως επισημαίνεται, ακόμα πιο κοντά στην Κάρπαθο και συγκεκριμένα στα διεθνή ύδατα νοτιοανατολικά της και σε απόσταση κάτι περισσότερο από από 13 ναυτικά μίλια. 

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ

Το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο Γιαβούζ (Yavuz) θα ξεκινήσει νέες επιχειρήσεις γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κύπρου, στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε την Παρασκευή, Τούρκος διπλωμάτης.

πηγή: pentapostagma.gr