«Η κατασκευή του αγωγού East Med, που βάσει σχεδίου θα μετέφερε φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου, είχε ανακοινωθεί ήδη από το 2016».
Η έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία έχει εκτοξεύσει τις τιμές, έχει αναζωπυρώσει και τη συζήτηση για τον αγωγό EastMed, δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού κολοσσού Chevron, Michael Wirth, στο πλαίσιο του ενεργειακού συνεδρίου CERAWeek, που διεξάγεται έως τις 11 Μαρτίου στο Houston των ΗΠΑ.
Ο κ. Wirth στις δηλώσεις του υποβάθμισε τις ανησυχίες που αφορούν στις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου λόγω του ρωσο- ουκρανικού πολέμου και ενόψει ενδεχόμενης διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
Σημειώνει τα εξής: Τον Ιανουάριο οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο ότι αποσύρουν τη στήριξή τους στο σχέδιο του αγωγού, επικαλούμενες οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους. (…) Η βιωσιμότητα του αγωγού, ωστόσο, ενδέχεταιΗΠΑ να επανεξεταστεί εν μέσω ανησυχιών για μια νέα διεθνή ενεργειακή κρίση. (…)
Ο αγωγός EastMed δεν είναι πάντως η μόνη νέα ενεργειακή πρωτοβουλία που αναπτύσσεται στο Ισραήλ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέσμευσε τον Ιανουάριο 657 εκατομμύρια ευρώ (716 εκατομμύρια δολάρια) για το έργο της διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας, -το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του EuroAsia interconnector, δηλαδή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ευρώπης. Eπιπλέον, το κοίτασμα Karish πρόκειται να συνδεθεί με την Israel National Gas Line, την κρατική εταιρεία διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου.
Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebook, twitter, instagram, youtube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.