Γερμανία

Έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (Ο.Υ.Π.Σ) στην Γερμανία επιβεβαιώνει και επίσημα το δίκτυο κατασκοπείας της Τουρκίας στην Γερμανία.

Ειρήνη Αναστασοπούλου DW

Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν αναπτύξει κατασκοπευτική δράση στη Γερμανία παρακολουθώντας οργανώσεις και αντιφρονούντες Τούρκους πολίτες που ζουν στη χώρα.

Η Τουρκία είναι ο μοναδικός νατοϊκός σύμμαχος της Γερμανίας που κάνει επιχειρήσεις κατασκοπείας στη γερμανική επικράτεια, ενέργειες που θεωρείται ότι απειλούν τη συνταγματική τάξη και την κοινωνική συνοχή της χώρας αλλά εγείρουν και ανησυχίες για τα κατά πόσον κινδυνεύουν η εθνική ασφάλεια και οι διμερείς σχέσεις. Πρόκειται για ευρήματα που δημοσιεύονται στην ετήσια έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος που παρουσιάστηκε από την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ. Εκτός από την Τουρκία κατασκοπευτικές ενέργειες καταλογίζονται στη Ρωσία, την Κίνα, τη Β. Κορέα και το Ιράν. “Οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες εναντίον της Γερμανίας από ξένες δυνάμεις γίνονται όλο και πιο πολύπλευρες και σύμφωνα με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις” σημειώνεται στην έκθεση. “Περιλαμβάνουν ανθρώπινες πηγές πληροφοριών καθώς και στόχους στον κυβερνοχώρο ….αποτελούν σοβαρή απειλή για τη Γερμανία και τα γερμανικά συμφέροντα” και είναι “επιζήμιες για την εθνική κυριαρχία της Γερμανίας”.

Το μακρύ χέρι του τουρκικού κρατικού μηχανισμού.

Η Τουρκία και άλλες χώρες χρησιμοποιούν τις μυστικές τους υπηρεσίες για να αποσπάσουν πληροφορίες, να ασκήσουν επιρροή, να θέσουν υπό παρακολούθηση τους επικριτές τους ή να επιδιώξουν άλλους στόχους, κυρίως λόγω του ρόλου της Γερμανίας στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Μάλιστα, όπως εκτιμά το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι αρχές ασφαλείας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κυβερνητικού μηχανισμού. Διαδραματίζουν δηλαδή κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και στην εφαρμογή των πολιτικών τους αποφάσεων. “Στη Γερμανία οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών κατασκοπεύουν οργανώσεις και άτομα που αντιτίθενται ή θεωρούν ότι αντιτίθενται στην τουρκική κυβέρνηση”, αναφέρει η έκθεση.

Πρόκειται για ευρήματα που υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη “επαγρύπνησης για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας, την προστασία των δημοκρατικών αρχών και τη διατήρηση της ακεραιότητας του πολιτικού και κοινωνικού τοπίου της Γερμανίας”. Οι συγγραφείς της έκθεσης παρατηρούν επίσης μια “αξιοσημείωτη αύξηση της στοχοποίησης επικριτών, αντιπάλων και αντιφρονούντων που διαμένουν στη Γερμανία από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT και άλλες υπηρεσίες που συνδέονται με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, την αστυνομία, τον στρατό και τη χωροφυλακή”. Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους είναι το κίνημα του εξόριστου στις ΗΠΑ κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγορεί ότι υποκίνησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, και πολλά από τα μέλη του που έχουν βρει καταφύγιο στη Γερμανία. Ένας σημαντικός αριθμός εξ αυτών έχει ζητήσει και λάβει άσυλο στη Γερμανία.

Γκρίζοι Λύκοι και τουρκική διπλωματία

Ένας άλλος πονοκέφαλος για τους Γερμανούς είναι η παρουσία και δράση των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων στη Γερμανία. Αποδεδειγμένα διατηρούν στενούς δεσμούς με το τουρκικό κράτος και την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT. Οι ξενοφοβικές και αντισημιτικές τάσεις της ομάδας αυτής  καθώς και η εμπλοκή της σε πράξεις οργανωμένου εγκλήματος δημιουργούν σοβαρές προκλήσεις για την ασφάλεια της Γερμανίας. Την ήδη πολύπλοκη κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο η σύνδεσή της με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), εταίρο του κυβερνώντος ΑΚΡ με ισχυρή παρουσία στις μυστικές υπηρεσίες, τον στρατό και την αστυνομία της Τουρκίας. Ο μεγάλος αριθμός υποστηρικτών της ομάδας, περίπου 12.100 στη Γερμανία, και η οργάνωσή της σε τρεις δομές-ομπρέλες υπογραμμίζουν τον βαθμό παρουσίας και επιρροής της στη χώρα.

Στους συγγραφείς της έκθεσης προκαλεί ανησυχία ότι οι ενώσεις των Γκρίζων Λύκων προσπαθούν να προβάλλουν μεν μια μετριοπαθή δημόσια εικόνα, αλλά στο εσωτερικό τους καλλιεργούν μια ακροδεξιά εξτρεμιστική ιδεολογία. Τέτοιες τακτικές μπορεί να καταστήσουν δύσκολη την αποτελεσματική αναγνώριση και αντιμετώπιση πιθανών απειλών για την ασφάλεια από τις αρχές. Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι η μεγάλη τουρκική κοινότητα στη Γερμανία, περίπου 3 εκατομμύρια, αποτελεί ιδανικό στόχο για τη συλλογή πληροφοριών από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Υπογραμμίζει επίσης ότι η σημαντική διπλωματική παρουσία της Τουρκίας στη Γερμανία δίνει μια ακόμη ευκαιρία για την απόκτηση πληροφοριών. Το ερευνητικό δίκτυο Nordic Monitor με έδρα τη Στοκχόλμη είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν απόρρητα έγγραφα της τουρκικής κυβέρνησης που αποκάλυπταν ότι η τουρκική πρεσβεία και τα προξενεία συμμετείχαν σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες στη Γερμανία με κύριο στόχο τους επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν.

google news
Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
πηγή Αρχική εικόνα: © Müller-Stauffenberg/IMAGO

Σχετικές αναρτήσεις

Η Γερμανία νομιμοποιεί την παιδική πορνογραφία

e-enimerosi

AfD: Παραιτήθηκε από την προεδρεία του κόμματος ο Μαξιμίλιαν Κρα

e-enimerosi

Γερμανία Ζάαρλαντ: Το υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης σε 6 σημεία για τις πλημμύρες