Γερμανία

Γερμανία: Αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ποιοι θα πληρώνουν περισσότερα και γιατί

Σε φάση ριζικής αναδιάρθρωσης εισέρχεται το γερμανικό συνταξιοδοτικό σύστημα, καθώς η γήρανση του πληθυσμού δημιουργεί αυξανόμενες πιέσεις στη βιωσιμότητά του. Στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου βρίσκεται πλέον η επέκταση της βάσης των ασφαλισμένων, με στόχο την ενίσχυση των εσόδων.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μπέρμπελ Μπας (SPD), εισηγείται την ένταξη επαγγελματικών ομάδων που μέχρι σήμερα εξαιρούνταν από την υποχρέωση εισφοράς, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι βουλευτές και οι αυτοαπασχολούμενοι. «Πρέπει να αυξήσουμε τα έσοδα του συστήματος. Όλοι πρέπει να συμβάλλουν αναλογικά», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στον όμιλο Funke Media.

Η πρόταση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής ατζέντας που έχει συμφωνηθεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό CDU/CSU και SPD, με τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Η επιτροπή αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο προσεχές διάστημα.

Ωστόσο, η πρόταση προκαλεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις. Η Γερμανική Ομοσπονδία Δημόσιων Υπαλλήλων (dbb) εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο γενικό ασφαλιστικό σύστημα. Ο πρόεδρός της, Ούλριχ Σίλμπερμπαχ, τόνισε ότι μια τέτοια αλλαγή θα επιβάρυνε σημαντικά τους εργοδότες, οι οποίοι θα όφειλαν να καλύπτουν και το εργοδοτικό μερίδιο των εισφορών. Επιπλέον, θα απαιτούσε αύξηση των ακαθάριστων αποδοχών των υπαλλήλων για να αντισταθμιστεί η εισφοροδοτική επιβάρυνση. «Η κα Μπας δεν εξηγεί από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα», επισήμανε.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού, η ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη θα παραμείνει στο 48% του μέσου μισθού έως το 2031. Ωστόσο, η πραγματική πρόκληση έγκειται στη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση. Με την είσοδο όλο και περισσότερων συνταξιούχων και τη μείωση του ενεργού πληθυσμού, το ισοζύγιο μεταξύ εισφορών και δαπανών επιδεινώνεται σταθερά.

Η υπουργός παραδέχεται ότι οι εισφορές θα αυξηθούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα των δημογραφικών εξελίξεων. Απορρίπτει όμως τη σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες διαφοροποιήσεις ανά επαγγελματικό κλάδο. «Άλλοι μπορούν να εργάζονται και μετά τα 65, άλλοι έχουν εξαντληθεί ήδη στα 60 τους», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας αναφορά και στον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος συνεχίζει ενεργά στα 69 του.

Η μακροπρόθεσμη λύση, σύμφωνα με την ίδια, δεν βρίσκεται μόνο στις αυξήσεις εισφορών αλλά κυρίως σε μια ισχυρή οικονομική πολιτική. «Όσο περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται με πλήρη απασχόληση και καταβάλλουν εισφορές, τόσο περισσότερο σταθεροποιείται το σύστημα», κατέληξε.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news
Ακολουθήστε μας και στο Youtube

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ & ETFs MAZI;

Εβίτα Μανούδη

23 νόμιμοι τρόποι μείωσης φόρου εισοδήματος

Εβίτα Μανούδη

Το Ισραήλ κάνει τη «βρώμικη δουλειά» για εμάς στο Ιράν