Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας στο τελεσίγραφο της Δύσης για πλήρη και άνευ όρων 30ήμερη εκεχειρία στην Ουκρανία, πρότεινε αντ’ αυτού τη διεξαγωγή απευθείας διαπραγματεύσεων με το Κίεβο, χωρίς προαπαιτούμενα, στις 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη.
Παρότι εμφανίστηκε ανοιχτός σε μια νέα εκεχειρία, απέφυγε να δεσμευτεί στη συγκεκριμένη πρόταση των Ευρωπαίων, την οποία χαρακτήρισε ως άσκηση πίεσης που η Ρωσία δεν αποδέχεται.
Η πρόταση Πούτιν συνοδεύτηκε από μια ρωσική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο, γεγονός που αμφισβητεί τη γνησιότητα της πρόθεσής του για ειρήνη. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέρριψε την πρόταση ως ανεπαρκή και καθαρά διπλωματικό ελιγμό, τονίζοντας ότι η άνευ όρων εκεχειρία δεν μπορεί να εξαρτάται από διαπραγματεύσεις. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, μαζί με τους Μακρόν, Μερτς και Τουσκ, βρέθηκαν στο Κίεβο και ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας για νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση.
Ο Ζελένσκι από την πλευρά του δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συνομιλήσει, αλλά μόνο εφόσον ξεκινήσει η εκεχειρία ήδη από τη Δευτέρα, 12 Μαΐου. Ζήτησε να είναι “πλήρης, διαρκής και αξιόπιστη”, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει νόημα για συνομιλίες εν μέσω επιθέσεων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ενθαρρυμένος από την πρόταση Πούτιν, τη χαρακτήρισε «δυνητικά σπουδαία μέρα» και δήλωσε πως θα συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, αποφεύγοντας ωστόσο να πάρει σαφή θέση υπέρ της πρότασης της Δύσης ή του Πούτιν.
Η πρόταση του Πούτιν ερμηνεύεται από πολλούς στη Δύση ως προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, ενώ η ουκρανική πλευρά δείχνει επιφυλακτικότητα, επιμένοντας ότι η κατάπαυση του πυρός είναι προϋπόθεση για κάθε σοβαρή διαπραγμάτευση.