Γερμανία

Γερμανία: Νέα αναπτυξιακή πορεία θέλει ο Μερτς

Σε μια περίοδο γεωπολιτικών προκλήσεων και οικονομικών μετασχηματισμών, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας παρουσιάζει ένα πολυδιάστατο σχέδιο για την ενίσχυση της ανάπτυξης, της καινοτομίας και της κοινωνικής συνοχής.

Ο στόχος είναι διττός: η διατήρηση της χώρας ως παγκόσμιας βιομηχανικής δύναμης και ταυτόχρονα η προσαρμογή της στην πράσινη και ψηφιακή εποχή.

Η γερμανική κυβέρνηση επενδύει στρατηγικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την προώθηση της καινοτομίας και τη δημιουργία καλών, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Επιδιώκει να ενισχύσει τις υποδομές, την ψηφιοποίηση και την ενεργειακή ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και το κοινωνικό κράτος. Στόχος είναι μια οικονομία ανθεκτική, που θα βασίζεται εξίσου στην τεχνητή νοημοσύνη, τις startups και τη βαριά βιομηχανία.

Το φορολογικό πλαίσιο αναμορφώνεται με στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Από το 2025 προβλέπεται ειδικό καθεστώς αποσβέσεων για εξοπλισμούς, ενώ από το 2028 σχεδιάζεται σταδιακή μείωση του εταιρικού φόρου. Παράλληλα, ένα νέο κρατικό ταμείο θα προσφέρει ρευστότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νεοφυείς εταιρείες, με στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω μείωσης φόρων και τελών. Ο φόρος ηλεκτρικής ενέργειας θα πέσει στο ευρωπαϊκό ελάχιστο, ενώ εξετάζεται η κατάργηση φόρων σε φυσικό αέριο. Παράλληλα, επιδιώκει μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25%  εξοικονομώντας περίπου 16 δισ. ευρώ και αντικατάσταση του Νόμου για την Εφοδιαστική Αλυσίδα με έναν νέο, πιο ευέλικτο κανονισμό εταιρικής ευθύνης.

Με ιδιαίτερη έμφαση στον αυτοκινητιστικό κλάδο, η κυβέρνηση σχεδιάζει κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση, συμπεριλαμβανομένων φοροελαφρύνσεων και εξαίρεσης από τον φόρο οχημάτων για τα ηλεκτρικά ΙΧ μέχρι το 2035. Ενισχύεται επίσης η επέκταση των υποδομών φόρτισης. Σε γεωοικονομικό επίπεδο, δρομολογούνται νέες εμπορικές συμφωνίες, με στόχο, μεταξύ άλλων, μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ.

Η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2045. Στο πλαίσιο αυτό, επιταχύνεται η μετάβαση στη βιομηχανία υδρογόνου, προωθείται η δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CCS/CCU) και ενισχύεται η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και νέων σταθμών παραγωγής με φυσικό αέριο.

Η ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου αποτελεί βασικό άξονα. Προβλέπεται ψηφιακό σύμφωνο για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση, ενίσχυση των πανεπιστημίων και αναβάθμιση των δομών κατάρτισης στις επιχειρήσεις. Παράλληλα, συστήνεται ένας νέος ψηφιακός οργανισμός που θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τη μετανάστευση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Η κυβέρνηση διασφαλίζει το επίπεδο των συντάξεων στο 48% έως το 2031, θεσπίζει κίνητρα για την ενεργή εργασία μετά τη συνταξιοδότηση και ενισχύει τη «σύνταξη μητέρας». Προβλέπεται επίσης η μετατροπή του επιδόματος πολιτών σε ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα βασικής ασφάλειας. Ειδικό βάρος δίνεται στην ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας και τη δημιουργία προσβάσιμων δημόσιων υποδομών έως το 2035.

Συμπέρασμα

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας επιχειρεί έναν φιλόδοξο επαναπροσδιορισμό της εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης. Με αιχμή του δόρατος την καινοτομία, τις επενδύσεις και τη βιωσιμότητα, επιδιώκει μια νέα ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική πρόοδο, την κοινωνική προστασία και την πράσινη μετάβαση.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news
Ακολουθήστε μας και στο Youtube

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ & ETFs MAZI;

Εβίτα Μανούδη

23 νόμιμοι τρόποι μείωσης φόρου εισοδήματος

Εβίτα Μανούδη

Το Ισραήλ κάνει τη «βρώμικη δουλειά» για εμάς στο Ιράν