Γερμανία

Γερμανία: Συμφωνία για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων συστημάτων θέρμανσης.

Η ηγεσία του κυβερνητικού συνασπισμού συμφώνησε χθες – έπειτα από παρέμβαση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς – στη νομοθεσία για την αντικατάσταση πεπαλαιωμένων συστημάτων θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, τα τρία κόμματα (SPD, Πράσινοι, FDP) κατάφεραν, έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, να συμφωνήσουν στο μελλοντικό σύστημα το οποίο θα διασφαλίζει την προστασία του κλίματος σε ό,τι αφορά τη θέρμανση.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, από το 2024 κάθε νέο σύστημα θέρμανσης που εγκαθίσταται θα πρέπει να λειτουργεί με τουλάχιστον 65% «πράσινη» ενέργεια.

Δεν απαιτείται ωστόσο η αντικατάσταση συστημάτων που ήδη λειτουργούν, ενώ επιτρέπεται και η επισκευή καυστήρων που έχουν υποστεί βλάβες.

Η μετάβαση θα υποστηριχθεί με κρατική χρηματοδότηση, ενώ προβλέπονται μεταβατικές περίοδοι.

Η αρχική πρόταση του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ήταν πολύ πιο αυστηρή σχετικά με τον χρόνο και τους όρους αντικατάστασης των καυστήρων. Αναγκάστηκε ωστόσο να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, προκειμένου να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων του στην κυβέρνηση, με βασικό εμπόδιο τους Φιλελεύθερους (FDP).

Αρχικά, η υποχρέωση εγκατάστασης φιλικού προς το κλίμα συστήματος θα αφορά πιθανότατα μόνο τις νέες κατασκευές. Ούτως ή άλλως, πάνω από το 60% των νέων κτιρίων θερμαίνονται ήδη κυρίως με αντλίες θερμότητας, ηλιακή θερμική ενέργεια ή βιοαέριο.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές αναρτήσεις

Πυροβολισμοί στη Γερμανία: Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες

e-enimerosi

Συμφωνία στην κυβέρνηση για την διαμάχη του προϋπολογισμού

e-enimerosi

Οι φανατικοί οπαδοί της Τουρκίας καλούν σε χαιρετισμό με το σήμα των γκρίζων λύκων

e-enimerosi