Γερμανία

Η οικονομία της Γερμανίας στο ναδίρ – Η μεγαλύτερη κρίση από το 1949!

Θα αυξηθούν τα βασικά επιδόματα και τα επιδόματα φόρου τέκνων, ενώ θα αυξηθούν και τα επιδόματα τέκνων. Φωτογραφία: IMAGO/IlluPics

Γράφει ο *Αλέξιος Ντόνας.

Συνεχείς απώλειες, δομικές αδυναμίες και αβέβαιες προοπτικές. Η γερμανική οικονομία σε ιστορικό σημείο καμπής.

Σύμφωνα με μελέτη της Deutsche Bundesbank και του συνδέσμου εργοδοτών Gesamtmetall, η γερμανική οικονομία διανύει τη μεγαλύτερη φάση ύφεσης στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας από το 1949. Ο όρος «Scholz-Habeck-Rezession», που ήδη χρησιμοποιείται για τη συγκυρία αυτή, υπογραμμίζει τις διαρκείς απώλειες ευημερίας και το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται καμία άμεση προοπτική ανάκαμψης.

Ο Πρόεδρος του Gesamtmetall, Στέφαν Βολφ, μιλά με έντονους τόνους: «Ζούμε σε μια περίοδο μόνιμης απώλειας ευημερίας, και οι συνθήκες για την οικονομία έχουν επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια». Η οικονομική κρίση που κορυφώνεται στα τέλη του 2024 αναδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Οι αριθμοί της κρίσης

Η μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) είναι ιδιαίτερα αισθητή. Το ΑΕΠ βρίσκεται πλέον 6,5% κάτω από τον μακροχρόνιο ρυθμό ανάπτυξης. Σε οικονομικούς όρους, αυτό αντιστοιχεί σε μια απώλεια 270 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 3.200 ευρώ ανά πολίτη.

Η μελέτη επισημαίνει ότι η πτωτική τάση δεν έχει ακόμη σταματήσει. Με δεδομένο τον περαιτέρω προβλεπόμενο περιορισμό του ΑΕΠ το 2024, οι προοπτικές για το 2025 αναμένεται να αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

Δομικές αδυναμίες και γεωπολιτικές προκλήσεις

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις δομικές αδυναμίες του γερμανικού οικονομικού μοντέλου. Ο διακεκριμένος οικονομολόγος και σύμβουλος της κυβέρνησης, Καθηγητής Γενς Ζίντεκουμ από το Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ, προειδοποιεί: «Η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά δομική κρίση. Δεν μπορούμε πλέον να ελπίζουμε σε εξωτερική ζήτηση για να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας».

Ο Ζίντεκουμ επισημαίνει επίσης τις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ως βασικό παράγοντα επιβάρυνσης της γερμανικής οικονομίας, που πλήττει ιδιαίτερα το εξαγωγικό μοντέλο της χώρας: «Το μοντέλο αυτό αντιμετωπίζει πλέον υπαρξιακές προκλήσεις».

Η ανάγκη για πολιτική αλλαγή

Για τον Στέφαν Βολφ, η κατάσταση απαιτεί ριζικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις: «Όλοι γνωρίζουν ότι απαιτείται μια θεμελιώδης αλλαγή πολιτικής για να διασωθεί η οικονομία». Ο ίδιος προτείνει:

•Πάγωμα της γραφειοκρατίας
•Μείωση της φορολογίας για επιχειρήσεις και πολίτες
•Περιορισμό των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στο 40%
•Μείωση των τιμολογίων ενέργειας
•Στροφή στην εκπαίδευση για ενίσχυση της καινοτομίας και της παραγωγικότητας

Μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι

Η γερμανική οικονομία βρίσκεται πλέον σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Οι διαρθρωτικές αδυναμίες, η διεθνής πίεση και η έλλειψη πολιτικής τόλμης οδηγούν σε ένα αβέβαιο μέλλον. Αν δεν υπάρξουν άμεσες και αποφασιστικές αλλαγές, η άλλοτε ισχυρή οικονομία της Γερμανίας κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με μακροχρόνια ύφεση και συρρίκνωση της ευημερίας.

Η πρόκληση είναι τεράστια και πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση…

*Ο Αλέξιος Ντόνας είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού

Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news.

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Πρωτότυπα γκρουπ εκμάθησης γλωσσών!🚀

Χριστίνα Σιμοπούλου.

Η Γερμανία και το πρόβλημα της αναρρωτικής άδειας

Χρήστος Μουρτζούκος

Μαγδεμβούργο: Ο δράστης του εγκλήματος στην Χριστουγεννιάτικη αγορά ήταν στο στόχαστρο των αρχών 105 φορές

Χρήστος Μουρτζούκος