ΓερμανίαΔιεθνή

Η βουλευτής με Τουρκική καταγωγή της γερμανικής βουλής Gökay Akbulut συνελήφθη στις αρχές Αυγούστου στην Τουρκία.

Η Akbulut έμαθε για το ένταλμα σύλληψης μόνο όταν προσγειώθηκε σε τουρκικό αεροδρόμιο, το βράδυ της Παρασκευής. Προσήχθη ενώπιον δικαστή στην Αττάλεια και κρατήθηκε ακόμη και αφού είχε ήδη αυτοπροσδιοριστεί ως βουλευτής, αναφέρει η «Frankfurter Allgemeine».

Το περιστατικό φέρεται να συνέβη στις 3 Αυγούστου στην Αττάλεια. Αρκετές ώρες μετά τη σύλληψή της, η Akbulut φέρεται να αφέθηκε ελεύθερη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οδηγήθηκε ενώπιον δικαστή και κρατήθηκε ακόμη και αφού είχε ήδη προσδιορίσει τον εαυτό της ως Γερμανό μέλος της Bundestag.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είπε στην FAZ ότι το υπουργείο ήταν ενήμερο για το περιστατικό. Η γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα και το προξενείο στην Αττάλεια ήταν «σε πολύ στενή επαφή» με την βουλευτή. Αφού ενημερώθηκε για τη σύλληψη, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρενέβη «σε υψηλό επίπεδο, βίαια και μέσω διαφόρων διαύλων» και απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλέκεται και ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Akbulut είναι μέλος της Bundestag από το 2017

Ο Akbulut σχολίασε τη σύλληψη στην πλατφόρμα X αργά το βράδυ του Σαββάτου. «Μόνο στην Τουρκία στο αεροδρόμιο έμαθα ότι υπήρχε ένταλμα σύλληψης από την εισαγγελία του Καϊσέρι εναντίον μου.» Πριν χρειαστεί να καταθέσει, ο φάκελος διαγράφηκε «μέσα σε λίγες ώρες», έγραψε η αριστερή- πτέρυγας βουλευτής και ευχαρίστησε το εξωτερικό γραφείο. Το περιστατικό δείχνει ότι δεν υπάρχει διάκριση εξουσιών στην Τουρκία.

Έρευνες από την FAZ στην Bundestag και το γραφείο εκλογικής περιφέρειας των βουλευτών, για παράδειγμα για τον ακριβή λόγο της σύλληψης, παρέμειναν αναπάντητα μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. Η τουρκικής καταγωγής πολιτικός από το Μανχάιμ, ο οποίος είναι μέλος της Bundestag από το 2017, έχει αγωνιστεί στο παρελθόν για την άρση της απαγόρευσης των δραστηριοτήτων κατά του «Εργατικού Κόμματος του Kudistan» (PKK) στη Γερμανία. Υπέβαλε αντίστοιχο αίτημα τον Μάιο του 2022 κατά τη διάρκεια μιας ώρας ερωτήσεων στην Bundestag.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, το PKK έχει απαγορευτεί να δραστηριοποιείται στη Γερμανία από το 1993 και βρίσκεται στη λίστα τρομοκρατών της ΕΕ από το 2002. Στόχος του PKK είναι μεγαλύτερη πολιτική και πολιτιστική ανεξαρτησία για τον κουρδικό πληθυσμό. Στην Τουρκία, στη συνοριακή περιοχή του βόρειου Ιράκ και στη βόρεια Συρία, έχουν ένοπλες μονάδες ανταρτών που βρίσκονται σε στρατιωτικές συγκρούσεις με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εδώ και χρόνια.

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Μακρόν και Σολτς αποκαλύπτουν τα σχέδια για την ευρωπαϊκή αεράμυνα: Στο τραπέζι και η ελληνική πρόταση

e-enimerosi

Ράμα: «Οι Αλβανοί της Ιταλίας δεν αλλάξατε τα ονόματα σας, όπως η Ελλάδα υποχρέωσε τους αδελφούς μας»

Reuters: «Ναι» Πούτιν σε κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, αν «κλειδώσουν» τα εδαφικά κεκτημένα

e-enimerosi