Γερμανία

Πως είδε ο Γερμανικός τύπος την παραίτηση Τσίπρα.

Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.

Στις διαδοχικές ήττες και στην κατρακύληση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει ο Γερμανικός τύπος.

Μετά την μεγάλη ήττα στις εκλογές του Ιουνίου και την εσωστρέφεια που είχε περιέλθει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ηγήτορας του Σύριζα για 15 χρόνια Αλέξης Τσίπρας δήλωσε την παραίτησή του για να περάσει το κόμμα στη νέα εποχή με νέα ηγεσία.

Πώς είδε όμως ο Γερμανικός τύπος την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ?

Το Der Spiegel αναφέρει: «Ο Αλέξης Τσίπρας και το αριστερό λαϊκιστικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ήδη χάσει σημαντικό έδαφος στις πρώτες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, προτού ακολουθήσει η καθαρή ήττα στις επόμενες εκλογές του Ιουνίου» και συνεχίζει… «Στις εκλογές του Μαΐου, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ κατρακύλησε περισσότερο από 11,5 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 20%, με το κόμμα να μένει έτσι πολύ πίσω από τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις νέες εκλογές που διαδέχθηκαν την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε κι άλλο στο 17,8%. Ήταν οι πέμπτες συνεχόμενες εκλογές που έχασε ο Τσίπρας»

Το γερμανικό μέσο στην συνέχεια κάνει αναφορά στο θέμα της διαδοχής, «δεν έχει προκύψει ακόμη κανένας πιθανός διάδοχος, καθώς, από το 2012, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είχε προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό γύρω από τον Τσίπρα […] Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν γνωστές και δημοφιλείς προσωπικότητες στις τάξεις της ηγεσίας, αλλά κανείς δεν έχει ακόμη πάρει θέση. Έτσι, ενδέχεται πολλά μέλη του κόμματος να απευθύνουν έκκληση στον Τσίπρα να συνεχίσει τελικά ως επικεφαλής».

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Η οικονομική εφημερίδα της Φρανκφούρτης εστιάζει στην περίοδο της κρίσης, «τόσο ο Τσίπρας, όσο και ο υπουργός Οικονομικών του, Γιάνης Βαρουφάκης, προσπάθησαν να σφυρηλατήσουν μια συμμαχία των νότιων μελών της ευρωζώνης ενάντια στα βόρεια κράτη, σε μία περίοδο που είναι ίσως η πιο ταραχώδης στην ελληνική ιστορία από την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974. Ωστόσο, ο Τσίπρας απέτυχε και αναγκάστηκε να αποδεχθεί τους όρους που επέβαλαν οι πιστωτές. Στη συνέχεια, η δημοτικότητά του μειώθηκε γρήγορα»

Handelsblatt: Η οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα αναφέρει με τίτλο: <<Ο αριστερός πολιτικός Τσίπρας παραιτείται από την προεδρία του κόμματος μετά τις εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι πλέον υποψήφιος στις επερχόμενες διοικητικές εκλογές του κόμματός του Σύριζα. Πρόσφατα γνώρισε βαριά ήττα στις βουλευτικές εκλογές.

Μετά τη βαριά ήττα του αριστερού κόμματος Σύριζα στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές την περασμένη Κυριακή, ο αρχηγός του κόμματος Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία. Ο Τσίπρας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα την Πέμπτη ότι δεν θα είναι πλέον υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές του διοικητικού συμβουλίου.

Ο Τσίπρας είχε ήδη υποστεί μια σοβαρή ήττα στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου: ο Σύριζα, με τον οποίο οδήγησε την Ελλάδα ως Πρωθυπουργός από το 2015 έως το 2019 μέσα από τη σοβαρή οικονομική κρίση, μειώθηκε κατά περισσότερες από 11,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 20 τοις εκατό των ψήφων. Στις δεύτερες εκλογές την περασμένη Κυριακή, ο Σύριζα υποχώρησε περαιτέρω στο 17,8%. Ήταν οι πέμπτες συνεχόμενες εκλογές που έχασε ο Τσίπρας.

Ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα μείνει σε αυτό ως πολιτικός. «Όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, το κακό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι και μια νέα αρχή για τον Σύριζα», είπε.

Το κόμμα είχε προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν από το 2012 και ποτέ δεν καθιερώθηκε σοβαρός διάδοχος. Ενώ υπάρχουν γνωστοί και πολυαγαπημένοι ανώτεροι ηγέτες, κανένας δεν κατάφερε να φτάσει στη θέση του. Θα μπορούσε λοιπόν πολλά μέλη του κόμματος να απευθύνουν έκκληση στο προηγούμενο αφεντικό Τσίπρα να συνεχίσει ως κορυφαία δύναμη>>.

n-tv: Με τίτλο <<Ο Τσίπρας παραιτείται από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική καταστροφή>> Στη συνέχεια το άρθρο κάνει αναφορά για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας κατά την κρίση χρέους και την διαπραγμάτευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. <<Ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί την Ελλάδα στην κρίση χρέους. Μετά την αρχική αντίσταση, ο τότε Πρωθυπουργός εφάρμοσε τις σκληρές μεταρρυθμιστικές απαιτήσεις που επιβλήθηκαν από δωρητές και πιστωτές. Οι συνέπειες γίνονται αισθητές ακόμα και σήμερα. Το κόμμα του έχει υποστεί συνεχόμενες εκλογικές ήττες. Τώρα αδειάζει και από την προεδρία>>.

Και συνεχίζει, <<για πολλούς Έλληνες, ο Τσίπρας παραμένει ο πρώην πρωθυπουργός που αρχικά ακολούθησε συγκρουσιακή πορεία με την ΕΕ στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους – αλλά στη συνέχεια ενέδωσε και συμφώνησε σε δραστικά μέτρα λιτότητας, οι συνέπειες των οποίων έχουν αντίκτυπο ακόμα και σήμερα. Ηγήθηκε της κυβέρνησης από το 2015 έως το 2019.

Τagesspiegel: Εδώ γίνεται αναφορά για τα χρόνια της ηγεσίας του στον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό το γερμανικό μέσο εστιάζει κατά την περίοδο την κρίσης, και κάνει αναφορά στις διαδοχικές εκλογικές ήττες και επίσης για το ποιος θα ηγηθεί της επόμενης ημέρας. <<Διαμορφώθηκε για περισσότερο από μια δεκαετία: Ο Έλληνας αριστερός πολιτικός Τσίπρας παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος.
Καθοδήγησε την Ελλάδα μέσα από την οικονομική κρίση και ήταν το καθοριστικό πρόσωπο του κόμματός του για περισσότερο από μια δεκαετία. Μετά την πικρή εκλογική ήττα, ο Αλέξης Τσίπρας παραιτείται πλέον… Ο Τσίπρας είχε ήδη υποστεί μια σοβαρή ήττα στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου: ο Σύριζα, με τον οποίο οδήγησε την Ελλάδα ως πρωθυπουργός από το 2015 έως το 2019 μέσα από τη σοβαρή οικονομική κρίση, έπεσε κατά περισσότερες από 11,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 20% των ψήφων. Στις δεύτερες εκλογές την περασμένη Κυριακή, ο Σύριζα υποχώρησε περαιτέρω στο 17,8%. Ήταν οι πέμπτες συνεχόμενες εκλογές που έχασε ο Τσίπρας… Ενώ υπάρχουν γνωστοί και αγαπητοί πολιτικοί μεταξύ των κορυφαίων βαθμίδων, κανένας δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί>>.

DpaTο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων με τίτλο <<Τέλος εποχής Τσίπρα>> σε ανταπόκριση του από την Αθήνα κάνει αναφορά για την βαριά εκλογική ήττα στις εκλογές.

<<Μετά τη βαριά ήττα του αριστερού κόμματος Σύριζα στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές την περασμένη Κυριακή, ο αρχηγός του κόμματος Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία. Ο Τσίπρας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα την Πέμπτη ότι δεν θα είναι πλέον υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές του διοικητικού συμβουλίου>>.

google newsΑκολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Γερμανικοί σιδηρόδρομοι: Ολική αναμόρφωση μετά το φιάσκο του Euro

e-enimerosi

Βάδη-Βυρτεμβέργη: Πυροβολισμοί με πολλούς νεκρούς και τραυματίες

e-enimerosi

Συμφωνία στην κυβέρνηση για την διαμάχη του προϋπολογισμού

e-enimerosi