Σε θετικό κλίμα και με ευρύ φάσμα θεμάτων πραγματοποιήθηκε η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση του Γερμανού Καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.
Ο ρωσικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας, η ενίσχυση του ΝΑΤΟ, τα οικονομικά ζητήματα και οι επενδύσεις στην άμυνα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης.
Μετά τις συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο, ο Καγκελάριος δήλωσε πως «συμφωνούμε ότι ο πόλεμος είναι τρομακτικός και αναζητούμε λύσεις για την ειρήνη». Ο Φρίντριχ Μερτς επισήμανε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ «έχει τη δύναμη να επηρεάσει τη ρωσική πλευρά προς την κατεύθυνση μιας κατάπαυσης του πυρός».
Η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας σελίδας στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις, με τον Καγκελάριο να εκφράζει την πρόθεσή του για στενότερη συνεργασία με την Ουάσινγκτον. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στη γερμανική καταγωγή της οικογένειας Τραμπ, λέγοντας πως αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει «καλή βάση για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων».
Ιδιαίτερη στιγμή της συνάντησης ήταν η προσφορά του Μερτς προς τον Αμερικανό Πρόεδρο: ένα καλλιγραφημένο και μεταφρασμένο αντίγραφο του πιστοποιητικού γέννησης του παππού του Τραμπ, Φρίντριχ φον Κάλστατ, που φυλάσσεται στα Κρατικά Αρχεία του Σπάιερ.
Σύμφωνα με τον Γερμανό Καγκελάριο, οι συνομιλίες με τον Τραμπ ήταν «ιδιαίτερα εποικοδομητικές» και πραγματοποιήθηκαν σε «θετική και φιλική ατμόσφαιρα». Η συνάντηση συνεχίστηκε με γεύμα εργασίας, ενώ πριν αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον, ο Μερτς είχε επαφές και με Αμερικανούς γερουσιαστές στο Καπιτώλιο.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μια κομβική στιγμή, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη και τη συνάντηση των G7 στον Καναδά. Ο Μερτς είχε επισημάνει εξ αρχής ότι η προσωπική ανταλλαγή απόψεων με τον Αμερικανό Πρόεδρο πριν από τις διεθνείς αυτές συναντήσεις ήταν υψίστης σημασίας.
Ο Καγκελάριος έφτασε στην Ουάσινγκτον το πρωί της Πέμπτης και διέμεινε στο Blair House, την επίσημη κατοικία φιλοξενίας του Αμερικανού Προέδρου για υψηλούς προσκεκλημένους. Σε δηλώσεις του πριν την επίσκεψη, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν ανέμενε άμεσα αποτελέσματα, ωστόσο έδινε ιδιαίτερη σημασία στη θεμελίωση μιας ισχυρής διατλαντικής σχέσης.
Σημειώνεται πως λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 14 Μαΐου, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μετατρέψει τη Bundeswehr στη «ισχυρότερη συμβατική στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη», ενισχύοντας περαιτέρω τον ρόλο της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Διαβάστε ακόμα: Δηλώσεις που τρομάζουν από τον Μερτς: ”Η Γερμανία θα αποκτήσει τον ισχυρότερο στρατό στην Ευρώπη”