Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.
Μετά την επίθεση με μαχαίρι στο Σόλινγκεν, οι πολιτικοί στην Γερμανία κατακλύζονται από διαμαρτυρίες για το τι πρέπει να συμβεί στη συνέχεια. Με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να δηλώνει, «Αυτό ήταν τρομοκρατία εναντίον όλων μας», και ο αρχηγός του AfD της Θουριγγίας Höcke να βλέπει τον εαυτό του επιβεβαιωμένο.
Μετά την επίθεση με μαχαίρι στο Σόλινγκεν που άφησε τρεις νεκρούς, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τάχθηκε υπέρ της αυστηρότερης νομοθεσίας για τα όπλα. «Προφανώς, τώρα θα είναι θέμα να κάνουμε για άλλη μια φορά αυστηρότερους τους κανονισμούς για τα όπλα που έχουμε στη Γερμανία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη χρήση μαχαιριών», δήλωσε ο Σολτς χθες το απόγευμα στον τόπο της επίθεσης στο Solingen. «Αυτό πρέπει και θα συμβεί πολύ γρήγορα», είπε ο Scholz, προσθέτοντας ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήθελε να κάνει μια πρόταση για αυτό.
Ο Καγκελάριος μίλησε επίσης για τις απελάσεις: «Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι όσοι δεν μπορούν και δεν τους επιτρέπεται να μείνουν εδώ στη Γερμανία θα επαναπατριστούν και θα απελαθούν. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος υπάρχει αύξηση 30%. Αν δείτε το 2021 ως σύγκριση, είναι δύο τρίτα περισσότερο. «Θα χρησιμοποιήσουμε νομικούς κανόνες για να μας βοηθήσουν να αυξήσουμε αυτόν τον αριθμό», είπε ο Σολτς.
Ο καγκελάριος ήρθε στον τόπο του εγκλήματος το πρωί της Δευτέρας. Στο δημαρχείο του Ζόλινγκεν, ο Σολτς είχε προηγουμένως υποδεχθεί τον δήμαρχο της πόλης Tim Kurzbach, μαζί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Hendrik Wüst, τον αναπληρωτή του και υπουργό Οικονομικών Mona Neubaur και τον υπουργό Εσωτερικών Herbert Reul.
Kühnert: Γιατί δεν λειτούργησε ο επαναπατρισμός;
Τα σχέδια του Μερτς δεν λειτούργησαν «γιατί το σύνταγμα, η βασική μας τάξη, έρχεται σε αντίθεση με αυτό» και συνέχισε, «η απάντηση δεν μπορεί να είναι ότι τώρα χτυπάμε την πόρτα στα πρόσωπα των ανθρώπων που οι ίδιοι φεύγουν από τους ισλαμιστές (…). δούλεψε εναντίον των ανδρών. «Πρέπει να παρακολουθούμε τους κήρυκες μίσους, ειδικά στο διαδίκτυο, και πρέπει να δούμε πώς λαμβάνει χώρα η ριζοσπαστικοποίηση», είπε ο Kühnert.
Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται λύσεις στο θέμα της απέλασης εντατικών παραβατών. Στην περίπτωση του υπόπτου, θα μπορούσε να είχε απελαθεί στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τον πολιτικό του SPD. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 26χρονος Σύρος μπήκε εκεί στην Ε.Ε. Η Βουλγαρία ήταν «έτοιμη από ό,τι διαβάσαμε» να πάρει τον άνθρωπο πίσω. Η πολιτειακή κυβέρνηση στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία πρέπει τώρα να «το βάλει στο τραπέζι» γιατί ο επαναπατρισμός δεν λειτούργησε.
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό μας δελτίο.