Γερμανία

Τι έκανε ξεχωριστή την επίσκεψη Καρόλου στη Γερμανία.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ κέρδισε τις καρδιές κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στη Γερμανία, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που αναρρήθηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο της μητέρας του, Ελισάβετ Β΄, πέρυσι.

Η περιοδεία του Καρόλου σημείωσε μια σειρά από πρωτιές που δείχνουν τη σημασία που έδωσαν και οι δύο χώρες σε αυτήν – τη στιγμή που το Λονδίνο και το Βερολίνο προσπαθούν να ξαναχτίσουν τις σχέσεις που έχουν ξεφτίσει από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ έκανε το άνευ προηγουμένου βήμα να καλωσορίσει τον Κάρολο και την Καμίλα, τη σύζυγο της βασίλισσας, στην Πύλη του Βρανδεμβούργου με στρατιωτικές τιμές, την Τετάρτη. Μία ημέρα αργότερα, ο Κάρολος έγινε ο πρώτος μονάρχης που μίλησε στην Μπούντεσταγκ, το γερμανικό Κοινοβούλιο, τονίζοντας τους μακροχρόνιους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και τη σημασία της μελλοντικής συνεργασίας.

Παρατηρητές τόσο στη Γερμανία όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο είπαν ότι το ταξίδι έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα για τη διαρκή ισχύ των γερμανοβρετανικών σχέσεων.

Τι έκανε ξεχωριστή την επίσκεψη Καρόλου στη Γερμανία-1
Ο βασιλιάς Κάρολος στο βήμα του γερμανικού Κοινοβουλίου. (©Associated Press)

Ο Γενς Τσίμερμαν, βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας, είπε ότι ο Κάρολος έστειλε ένα «σαφές μήνυμα» μιλώντας στο Κοινοβούλιο εν μέρει στα γερμανικά.

«Η ομιλία στην Μπούντεσταγκ έτυχε πολύ καλής υποδοχής», δήλωσε ο Τσίμερμαν στο Associated Press. «Ηταν πολύ πιο πολιτική απ’ όσο θα περίμενε κανείς. Επιτόνισε τη σύνδεση των δύο κρατών – νομίζω ότι ήταν πολύ καλή».

Στην ομιλία του, ο Κάρολος τόνισε ότι το Λονδίνο και το Βερολίνο έχουν παράσχει σημαντική βοήθεια στην Ουκρανία στις προσπάθειές της να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή – έπαινοι που ήταν ευχάριστοι για μια γερμανική κυβέρνηση που συνηθίζει περισσότερο να ισχυρίζεται ότι δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει το Κίεβο. Ο Τσίμερμαν είπε ότι ο Κάρολος ευχαρίστησε τους Γερμανούς που δέχτηκαν τόσο πολλούς Ουκρανούς που αναζητούσαν καταφύγιο από τον πόλεμο, κάτι που μπορεί επίσης να θεωρηθεί έμμεση κριτική για τις πρόσφατες πολιτικές της βρετανικής κυβέρνησης κατά των προσφύγων.

Αν και ο βασιλιάς Κάρολος δεν μπορεί να περάσει νομοθεσία ή να επηρεάσει άμεσα τη βρετανική πολιτική, η «ήπια δύναμη» της επίσκεψής του δεν πρέπει να υποτιμηθεί, είπε ο Τσίμερμαν.

Αλλοι σημείωσαν ότι μετά την εξ αποστάσεως διπλωματία της πανδημίας, οι προσωπικές επισκέψεις –όπως του Καρόλου– μπορούν να βοηθήσουν στην εμβάθυνση και την ανανέωση των σχέσεων μεταξύ των ηγετών.

Τι έκανε ξεχωριστή την επίσκεψη Καρόλου στη Γερμανία-2
Ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Γ΄ συνομιλεί με στρατιώτες κατά την επίσκεψή του στη στρατιωτική μονάδα της 130ής στρατιωτικής μονάδας γερμανο-βρετανικής γέφυρας στο Φίνοβφουρτ, στην ανατολική Γερμανία, την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023. (©Jens Schlueter/Pool photo via AP)

«Νομίζω ότι, καθώς ο κορωνοϊός έχει ξεθωριάσει, μας υπενθύμισε την αξία των συναντήσεων πρόσωπο με πρόσωπο», δήλωσε ο Μπρόνγουεν Μάντοξ, διευθύνων σύμβουλος της δεξαμενής σκέψης Chatham House.

Ο Κάρολος σχεδίαζε αρχικά να επισκεφθεί πρώτα τη Γαλλία, αλλά οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες εκεί οδήγησαν και τις δύο κυβερνήσεις να αναβάλουν αυτό το τμήμα του ταξιδιού του. Το νέο δρομολόγιο εστιάζει στη Γερμανία, όπου ο Κάρολος έχει οικογενειακές ρίζες και η βασιλική οικογένεια έχει εδώ και καιρό γίνει αντικείμενο έντονου ενδιαφέροντος.

Αυτή η γοητεία ήταν εμφανής στο γερμανικό κοινό στις εμφανίσεις του Βρετανού μονάρχη. Παρά τον υγρό και κρύο ανοιξιάτικο καιρό, οι υποστηρικτές του περίμεναν υπομονετικά να χαιρετήσουν τον Κάρολο και την Καμίλα κατά τις στάσεις τους στο Βερολίνο και το Αμβούργο, μια πόλη που θεωρεί ότι έχει ιδιαίτερα στενή σχέση με τη Βρετανία λόγω των μακρών ναυτικών και εμπορικών δεσμών της.

Τι έκανε ξεχωριστή την επίσκεψη Καρόλου στη Γερμανία-3
©Associated Press

Ο Κάρολος και η Καμίλα κατέθεσαν επίσης στεφάνι στα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, για να τιμήσουν τη μνήμη των περισσότερων από 30.000 ανθρώπων, κυρίως Γερμανών πολιτών, που σκοτώθηκαν στην επιχείρηση Gomorrah, τον βομβαρδισμό των Συμμάχων στο Αμβούργο τον Ιούλιο του 1943. Μια θαλάσσια εκδρομή και μια αποχαιρετιστήρια δεξίωση –που περιελάμβανε μουσικές παραστάσεις, μεταξύ των οποίων ένα συγκρότημα που διασκευάσει Beatles και ένα συγκρότημα ναυτικών ασμάτων– ολοκλήρωσαν την επίσκεψη του βασιλιά την Παρασκευή.

Ο Μίκαλε Κρούζε, βουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών που είναι υπέρ των επιχειρήσεων, ο οποίος, όπως ο Τσίμερμαν, είναι μέλος της γερμανοβρετανικής κοινοβουλευτικής ομάδας, είπε ότι οι δύο χώρες συνεχίζουν να έχουν πολλά κοινά οικονομικά συμφέροντα παρά το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Τι έκανε ξεχωριστή την επίσκεψη Καρόλου στη Γερμανία-4
Ο Βασιλιάς Κάρολος και ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάιννμαγερ κατέθεσαν στεφάνι με λουλούδια στο Μνημείο του Αγίου Νικολάου στο Αμβούργο της Γερμανίας, την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023. (©AP Photo/Matthias Schrader)

«Η απόστασή μας διευρύνθηκε λόγω του Brexit», είπε. «Γι’ αυτό η επίσκεψη του αρχηγού κράτους της Βρετανίας ήταν ακόμα πιο σημαντική».

Ο Κρούζε εξέφρασε την ελπίδα που υιοθετούν πολλοί στη Γερμανία, ότι το Λονδίνο θα επιστρέψει στην ομάδα των «27».

«Ελπίζω ότι οι Βρετανοί κάποια στιγμή θα αναγνωρίσουν ότι το Brexit ήταν λάθος και θα επιστρέψουν στην Ε.Ε.», είπε. «Η πόρτα πρέπει να είναι πάντα ανοιχτή. Μέχρι τότε λέμε: εις το επανιδείν, βασιλέα Κάρολε Γ΄».

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή Associated Press Αρχική εικόνα: ©AP Photo/Matthias Schrader

Σχετικές αναρτήσεις

AfD: Παραιτήθηκε από την προεδρεία του κόμματος ο Μαξιμίλιαν Κρα

e-enimerosi

Γερμανία Ζάαρλαντ: Το υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης σε 6 σημεία για τις πλημμύρες

Μόναχο: Ακτιβιστές για την προστασία του κλίματος εισέβαλαν στο αεροδρόμιο – Κανένα αεροπλάνο δεν μπορούσε να προσγειωθεί μεταξύ 5 το πρωί και 7 το πρωί

Χρήστος Μουρτζούκος