Ο δημόσιος τομέας στη Γερμανία εισέρχεται σε μια περίοδο εκτεταμένων προειδοποιητικών απεργιών, καθώς ο δεύτερος γύρος συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των συνδικάτων και των εργοδοτών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών κατέληξε χωρίς αποτέλεσμα.
Τα συνδικάτα Verdi και Beamtenbund (dbb) ανακοίνωσαν την κλιμάκωση της βιομηχανικής δράσης, προετοιμάζοντας απεργίες διαρκείας σε κρίσιμους τομείς όπως οι μεταφορές, η καθαριότητα, η εκπαίδευση και οι δημόσιες υπηρεσίες.
Απογοήτευση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Ο πρόεδρος του Verdi, Frank Werneke, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη προτάσεων από την πλευρά των εργοδοτών, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «μοιραία» τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πολίτες. «Δεν υπάρχουν παραχωρήσεις στις αυξήσεις μισθών, στις συνθήκες εργασίας ή στα μέτρα ανακούφισης. Αυτό σημαίνει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές σπαταλούν την ευκαιρία μιας γρήγορης συμφωνίας», τόνισε ο ίδιος.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του dbb, Volker Geyer, ανέφερε πως οι εργοδότες «δεν κατανοούν τη σοβαρότητα της κατάστασης» και ανακοίνωσε πως οι επόμενες εβδομάδες θα σημαδευτούν από έντονες κινητοποιήσεις. Οι απεργίες θα επηρεάσουν κρίσιμες υπηρεσίες, όπως τη συλλογή απορριμμάτων, τη λειτουργία παιδικών σταθμών, τις δημόσιες συγκοινωνίες και τις δημοτικές διοικήσεις.
Τα συνδικάτα ζητούν αύξηση μισθού 8% ή τουλάχιστον 350 ευρώ μηνιαίως, καθώς και τρείς επιπλέον ημέρες άδειας, με στόχο τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις επιπλέον παροχές για εργαζόμενους σε απαιτητικούς κλάδους, όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι υπηρεσίες διάσωσης.
Από την πλευρά των εργοδοτών, η διαπραγματευτική εκπρόσωπος των τοπικών αρχών, Karin Welge, δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα έτοιμοι να παρουσιάσουν συγκεκριμένη οικονομική προσφορά, καθώς απαιτείται περαιτέρω ανάλυση του κόστους. Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών, Nancy Faeser, τόνισε την ανάγκη για έναν ισορροπημένο συμβιβασμό, υπογραμμίζοντας πως οι απαιτήσεις των συνδικάτων είναι υψηλές, ενώ τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται υπό πίεση.
Τι ακολουθεί
Ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων είναι προγραμματισμένος για τις 14-16 Μαρτίου στο Πότσνταμ, με την κυβέρνηση να εκφράζει αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας. Ωστόσο, τα συνδικάτα εμφανίζονται απαισιόδοξα, προειδοποιώντας πως, αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόταση, οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν ακόμη περισσότερο.
Καθώς οι απεργίες επεκτείνονται, η καθημερινότητα των πολιτών αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά, με επιπτώσεις σε μεταφορές, εκπαίδευση και δημόσιες υπηρεσίες. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα κρίνει όχι μόνο τις αποδοχές των 2,6 εκατομμυρίων εργαζομένων, αλλά και τη συνολική λειτουργία του δημόσιου τομέα στη Γερμανία το επόμενο διάστημα.