Ιατρική Βιολογία

Νέα εποχή για τη Βιοτεχνολογία στην Ελλάδα – Συμφωνία Theracell με Orgenesis

Σε μια πολύ σημαντική επιχειρηματική συνεργασία προχώρησε η Ελληνική εταιρεία Αναγεννητικής Ιατρικής Theracell Advanced Biotechnology με την Αμερικανική βιοτεχνολογική εταιρεία Orgenesis Inc. για την ανάπτυξη και διάθεση προηγμένων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών. Παράλληλα, η συμφωνία περιλαμβάνει την εφαρμογή του καινοτόμου επιχειρησιακού μοντέλου «Θεραπεία στο σημείο νοσηλείας»  στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης με κέντρο την Ελλάδα. Η συνεργασία αυτή,  σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον τομέα της βιοτεχνολογίας στην χώρα μας, καθώς ο συνδυασμός τεχνογνωσίας και εμπειρίας των δυο εταιρειών, θα συμβάλλει στην ταχύτερη διάθεση καινοτόμων θεραπειών, για σημαντικές παθήσεις όπως η Χρόνια Νεφρική Νόσος, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Η συμφωνία θα παρέχει  πρόσβαση στους Έλληνες ασθενείςσεπροηγμένες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, ξεκινώντας με τη χρόνια νεφρική νόσο και την αξιοποίηση βλαστοκυττάρων λιπώδους ιστού (ADSCs). Παράλληλα, το γεγονός ότι η συμφωνία περιλαμβάνει το σύνολο των χωρών της ΝΑ Μεσογείου, (Ελλάδα, Κύπρος, Βαλκανικές χώρες, Τουρκία) δημιουργεί και μια εκπληκτική ευκαιρία ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού με σημαντικότατα οφέλη για την Εθνική Οικονομία καθώς και την προβολή της Ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, διεθνώς.

Ο  Φώτης Σακελλαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Theracell, ανέφερε: «Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι για τη συμφωνία, η οποία δικαιώνει τις προσπάθειές μας και τις μεγάλες επενδύσεις μας , της τελευταίας δεκαετίας, στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών Αναγεννητικής Ιατρικής. Είμαστε βέβαιοι ότι η τεχνογνωσία της Orgenesis σε νευραλγικούς τομείς θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και εντέλει στη διάθεση προηγμένων κυτταρικών θεραπειών στην αγορά. Ειδικότερα για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο η συνεργασία με την  Orgenesis θα επιταχύνει την εξέλιξη της θεραπείας που αναπτύσσουμε τα τελευταία χρόνια  η οποία έχει τη δυνατότητα να σώσει πολλές ζωές, καθώς σήμερα η ασθένεια συνδέεται με υψηλή καρδιαγγειακή θνησιμότητα και μπορεί να εξελιχθεί σε νεφρικές παθήσεις τελικού σταδίου που απαιτούν  αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση».

Η Vered Caplan, Διευθύνων Σύμβουλος της Orgenesis, πρόσθεσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με τη Theracell, ξεκινώντας με τη θεραπεία που επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας. Στόχος της συνεργασίας μας είναι να προωθήσουμε την πρωτοποριακή τεχνολογία με την χρήση των ADSCs από το κλινικό εργαστήριο στο νοσοκομείο. Πολλές προκλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση εξωγενών ADSCs έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει την εξέλιξη της νεφρικής βλάβης και να βελτιώσει την νεφρική λειτουργία. Ανυπομονούμε να αξιοποιήσουμε την πλατφόρμα κυτταρικής θεραπείας της Theracell, προκειμένου να επιταχύνουμε το χρονοδιάγραμμα και να εισάγουμε  αυτή την καινοτόμο θεραπεία στην αγορά».

Η Theracell είναι καινοτόμος και πρωτοπόρος στο τομέα της αναγεννητικής ιατρικής, διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στην απομόνωση, επεξεργασία και εφαρμογή βλαστοκυττάρων λιπώδους ιστού (ADSCs) και σωματικών κυττάρων και έχει αναπτύξει μια πατενταρισμένη πλατφόρμα μηχανικής ιστών και κυτταρικών θεραπειών στους τομείς της δερματολογίας, της ορθοπεδικής  και της Xρόνιας Nεφρικής Nόσου.

Η Orgenesis ειδικεύεται στον τομέα ανάπτυξης, παραγωγής και διάθεσης προηγμένων κυτταρικών θεραπειών και θα παρέχει – στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Theracell –  συμβουλευτικές υπηρεσίες αναφορικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο, προκλινικές μελέτες, υπηρεσίες πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλες υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών και τεχνικών δοκιμών, συστημάτων διαχείρισης ποιότητας και επιχειρησιακής υποστήριξης.

Η Xρόνια Nεφρική Nόσος αποτελεί ένα κύριο κλινικό πρόβλημα με σημαντικό κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο  που επηρεάζει πάνω από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού και συνεχίζει να αυξάνεται. Παρά την πρόοδο σε  θεραπείες αντικατάστασης νεφρών και μεταμόσχευσης οργάνων, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα όπως η κακή ποιότητα ζωής για τους ασθενείς σε αιμοκάθαρση και οι μεγάλες λίστες αναμονής για μεταμόσχευση.

Τα ADSCs (Adipose tissue Derived Stem Cells) είναι πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, που έχουν πολυάριθμα θεραπευτικά οφέλη, δεδομένης της ικανότητάς τους να αυτοανανεώνονται και να διαφοροποιούνται. Εκκρίνουν μια ποικιλία βιολογικά δραστικών ουσιών όπως, κυτοκίνες, αυξητικοί παράγοντες, εξωσώματα και ένζυμα  που παίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες των ιστών, της επιδιόρθωσης και της ομοιόστασής τους. Οι εκκρινόμενοι παράγοντες έχει αποδειχθεί ότι  μπορούν να καταστέλλουν τοπικές αντιδράσεις φλεγμονής, να μειώνουν το οξειδωτικό στρες, την ίνωση και τον κυτταρικό θάνατο, να διεγείρουν την αγγειογέννεση και να προκαλούν τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση των ενδογενών βλαστοκυττάρων.

πηγή: iatrikostypos.com

Σχετικές αναρτήσεις

Το «έξυπνο» αντιβιοτικό μπορεί να σκοτώσει τα θανατηφόρα βακτήρια, ενώ συγκρατεί το μικροβίωμα

Καρκίνος: Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι προσπάθησαν να τον θεραπεύσουν

e-enimerosi

”Θαύμα”(;) στην ιατρική – Εταιρεία ισχυρίζεται ότι βρήκε μέθοδο μεταμόσχευσης κεφαλιού

e-enimerosi