Εδώ θα δώσουμε μερικές σύντομες πληροφορίες για εκείνους τους Έλληνες αξιωματικούς που διοικούσαν ελληνικά τμήματα που δραστηριοποιούνται στη Μικρά Ασία ή τη Θράκη κατά την περίοδο από τον Μάιο του 1919 έως τον Νοέμβριο του 1920.
Πηγές θα είναι η Μεγάλη Ελληνική Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια (έκδοση 1927-1929) και αυτή η εξαιρετική θέση που συνοψίζει τα χαρακτηριστικά και την εκπαίδευση του ελληνικού σώματος αξιωματικών που θα πολεμούσε ενάντια στην Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση
Θα ακολουθήσω τον αριθμημένο χαρακτηρισμό διαίρεσης, αν και μέχρι τον Νοέμβριο του 1920 πολλά τμήματα είχαν όνομα και όχι αριθμούς. Όλες οι ημερομηνίες είναι στο Παλαιό Ημερολόγιο
Ας ξεκινήσουμε με την 1η Κατηγορία, γνωστή και ως “Σιδηρού τμήματος”, την πρώτη ελληνική μεγάλη μονάδα που έφτασε στη Μικρά Ασία Μεταξύ 2 Μαΐου 1919 και Ιουνίου 8th 1920 διοικήθηκε το τμήμα από τον συνταγματάρχη (Πεζικό) Νικόλαο Ζαφειρίου.
Ο συνταγματάρχης Ζαφειρίου γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1871. Έτσι ήταν 48 χρονών όταν διέταξε τον Ι. Ήταν απόφοιτος της σχολής Ευελπίδων (1894). Είχε προηγούμενη εμπειρία προσωπικού και είχε παρακολουθήσει τη Γαλλική Αποστολή “Προπαρασκευαστική Σχολή Λειτουργού Προσωπικού” το 1911, μια πρώιμη προσπάθεια δημιουργίας μιας Πολεμικής Σχολής στην Ελλάδα. Το 1913 πήγε στο Παρίσι με στόχο να παρακολουθήσει το διάσημο Εcole Superieure de Guerre, αλλά η έναρξη του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου σήμαινε ότι δεν μπορούσε να τελειώσει τα μαθήματα.
Στη συνέχεια είναι οι διαιρέσεις Κυδωνιών και Κρήτης, οι οποίες ενσωματώθηκαν σε ένα σχηματισμό τον Δεκέμβριο του 1920, και αργότερα έγιναν V διαίρεση.
Το τμήμα αρχιπέλαγος/ VII ήταν στο μυαλό μου ένα από τα καλύτερα τμήματα του ελληνικού
στρατού στη Μικρά Ασία. Δύο από τα τρία συντάγματα του είχαν πολεμήσει στη Σκρά.
Το τμήμα έφτασε το 1919 στη Μικρά Ασία και από την αρχή βρισκόταν στο βάθος του.
Συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις μεγάλες επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού, και στα Σακάγια και στη Μεγάλη Επίθεση δόθηκαν βασικά καθήκοντα. Την περίοδο έως το Νοέμβριο του 1920 ηγήθηκε του ίδιου προσώπου, του συνταγματάρχη (πεζικού), αργότερα του στρατηγού Χαράλαμπου Τσερούλη
Salvation Catas1 · 5 Μαΐ Γεννήθηκε το 1879 στο Μεσολόγγι και ήταν 40 ετών όταν είχε την εντολή. Αποφοίτησε το σχολείο αξιωματικών της Ευελπίδων το 1900. Εργάστηκε επίσης στην καρθογραφική υπηρεσία. Στους Βαλκανικούς Πολέμους συμμετείχε ως διοικητής της εταιρείας. Το 1914 συμμετείχε στο Ελληνικό Κίνημα Αυτονομίας Βόρειας Ηπείρου / Νότιας Αλβανίας. Προσχώρησε στις αρχές του Εθνικού Κινήματος Άμυνας. Διοίκησε ένα σύνταγμα και στη συνέχεια το III Division στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, συμμετέχοντας και στις δύο μάχες της Σκρά. Στη Μικρά Ασία έφτασε ως επικεφαλής πεζικού του τμήματος Ι, και ήταν να αναλάβει το Αϊδίνιο. Τον Ιούνιο ανέλαβε στοιχεία του τμήματος του Αρχιπελάγους και πήρε ξανά την Πέργαμο. Έπειτα έγινε διευθυντής τμήματος. Συμμετείχε στην επίθεση του καλοκαιριού 1920 και ήταν ο αξιωματικός που κατείχε την Προύσα. Μετά την αλλαγή καθεστώτος του Νοεμβρίου 1920, απελάθηκε από τον στρατό. Αποκαταστάθηκε στον Στρατό με την αλλαγή καθεστώτος του 1922. Του δόθηκε το Δ΄Σώμα Στρατού του στρατού Hebrus.
Ήταν ο άντρας του Πάγκαλου, και στο πραξικόπημα ηγήθηκε των δυνάμεων στην πΓΔΜ. Στη συνέχεια έγινε Υπουργός του Στρατού στο καθεστώς του Πάγκαλου. Συνελήφθη από τον Παναγιώτη Κονδύλη κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του Κονδύλη εναντίον του Πάγκαλου, απελάθηκε και πάλι από το στρατό, απελευθερώθηκε και πέθανε το 1929. Στη συνέχεια θα έχουμε την Σμύρνη. 10.000-20.000 Οθωμανοί Έλληνες εκτιμάται Το τμήμα αρχιπέλαγος / VII ένα από τα καλύτερα τμήματα του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία. Δύο από τα τρία συντάγματα του είχαν πολεμήσει στη Σκρά.
Το τμήμα έφτασε το 1919 στη Μικρά Ασία και από την αρχή βρισκόταν στο βάθος του. Συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις μεγάλες επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού, και στα Σακάγια και στη Μεγάλη Επίθεση δόθηκαν βασικά καθήκοντα. Την περίοδο έως το Νοέμβριο του 1920 ηγήθηκε του ίδιου προσώπου, του συνταγματάρχη (πεζικού), αργότερα του στρατηγού Χαράλαμπου Τσερούλη.
πηγή