Η εκπληκτικά όμορφη αρχαία πόλη γνωστή ως Πέτρα στη νότια Ιορδανία είναι ένας παγκόσμιος θησαυρός που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο στον κόσμο. Η αρχαία πόλη είναι χτισμένη φέρει μία ροζ απόχρωση της πέτρας του βουνού Jabal Al-Madbah, με θέα προς τα έξω σε μια κοιλάδα.
Ο πληθυσμός της πόλης ήταν κάποτε αρκετά μεγάλος ώστε τον τέταρτο αιώνα π.Χ. έγινε η πρωτεύουσα του Βασιλείου των Ναβαταίων. Εκτός από την ιστορία των ντόπιων, τα ερείπια αναδεικνύουν επίσης τη διάχυτη επιρροή της Ελληνικής αρχιτεκτονικής στην αρχαιότητα.
Η Ελληνική κληρονομιά στην Πέτρα
Χτισμένη την εποχή της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τους Ναβαταίους, η αρχιτεκτονική της Πέτρας καθώς και άλλων πόλεων της περιοχής αντανακλούσε συχνά το έργο των Ελλήνων αρχιτεκτόνων. Στην πραγματικότητα, το ίδιο το όνομα της αρχαίας πόλης είναι η λέξη “πέτρα” στα Ελληνικά.
Τον Δεκέμβριο του 1993, οι αρχαιολόγοι έκαναν ακόμη σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις εκεί, συμπεριλαμβανομένων πολλών κυλίνδρων στα Ελληνικά που χρονολογούνται από τη βυζαντινή περίοδο. Οι πιο πρόσφατοι κύλινδροι βρέθηκαν σε μια εκκλησία κοντά στο ναό των φτερωτών λιονταριών στην Πέτρα.
Η πιο αναγνωρίσιμη δομή στην αρχαία πόλη Πέτρα είναι ο τάφος που ονομάζεται «Khazneh», ή «Θησαυρός» στα αραβικά, δείχνει την ανεξίτηλη επιρροή της κλασικής Ελληνικής αρχιτεκτονικής. Οι εκπληκτικές κολώνες κορινθιακού στυλ δημιουργούν μια δραματική είσοδο στον τάφο.
Ο μύθος λέει ότι οι ντόπιοι πίστευαν πάντα ότι αυτός ο τάφος ήταν η τοποθεσία ενός κρυμμένου θησαυρού. Ωστόσο, οι σύγχρονες αρχαιολογικές ανασκαφές από τον χώρο αποκάλυψαν ότι πρόκειται για έναν διώροφο ψηλό τάφο-αλλά υπέροχο! Χτισμένο στην πλευρά του βουνού, σκαλισμένο σε ένα κομμάτι από το βράχο του, πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε τον πρώτο αιώνα μ.Χ. για τον Ναβαταίο βασιλιά Αρέτα Δ’. Εκείνη την εποχή, η Πέτρα ήταν μια ακμάζουσα πόλη, με περίπου 20.000 κατοίκους.
Λεπτομέρεια πρόσοψης του κτιρίου (Al Khazneh).
Οι Ναβαταίοι στόλισαν τις κατασκευές τους με περίτεχνα γλυπτά και αγάλματα. Λάτρευαν αραβικούς θεούς και θεές κατά τους προ-ισλαμικούς χρόνους και θεοποίησαν επίσης αρκετούς από τους βασιλιάδες τους, όλοι τους είναι ανάμεσα στις μορφές που είναι χαραγμένες στους βράχους στην αρχαία τοποθεσία.
Ένα από τα νέα επτά θαύματα του κόσμου
Γνωστή σε πολλούς ως η πόλη των τριαντάφυλλων, λόγω του ροζ χρώματος του βράχου από τον οποίο είναι σκαλισμένη, η πόλη έγινε το σύμβολο της Ιορδανίας, προσελκύοντας έως και ένα εκατομμύριο τουρίστες το 2010. Το 2007, η εκπληκτική πόλη ονομάστηκε ως μία από τα «Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου».
Αυτή η μαγική αρχαία πόλη ήταν εκπληκτικά κρυμμένη από τα μάτια του υπόλοιπου κόσμου για πολλά χρόνια. Στην πραγματικότητα, ο χώρος παρέμεινε άγνωστος στη Δύση μέχρι το 1812, όταν ο Ελβετός εξερευνητής Johann Ludwig Burckhardt τον «ανακάλυψε» στα ταξίδια του.
Το 1985, ο χώρος χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, και ο οργανισμός την κήρυξε «μια από τις πιο πολύτιμες πολιτιστικές κληρονομιές του ανθρώπου».