*Γράφει ο Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος.
Αν έχουν υπολογιστεί σωστά οι ημερομηνίες, σαν σήμερα 22 Σεπτ. του 480 π.Χ, έγινε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, όπου το Ελληνικό Ναυτικό.
(Βασικά: Αθήνα, Σπάρτη, Κόρινθος, Αίγινα, Χαλκίδα, Μέγαρα, Σικυώνα, Επίδαυρος, Ερέτρια, Αμβρακία, Τροιζήνα, Νάξος, Λευκάδα, Ερμιόνη, Στύρα, Κύθνος, Κέα, Μήλος, Σίφνος, Σέριφος και Κρότωνας) νίκησε το Περσικό, που δεν είχε μόνο Πέρσες, ενώ τα περισσότερα μέρη της Ελλάδας με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες δεν πήραν μέρος.
Το μεικτό Περσικό Ναυτικό του Ξέρξη αποτελείτο από:
- πεζοναύτες Πέρσες
- Αιγύπτιους ναυτικούς και πεζοναύτες ( που ήταν κυρίως μισθοφόροι Ελληνες)
- ναυτικούς Σαμίους
- Δωδεκανήσιους Ιωνες, Κάρες (μην ξεχνάμε την Αρτεμισία της Αλικαρνασσού )
- Μ.Ασιάτες
- Μήδους
- Σκύθες
- Κίλικες (Κιλικία)
- Κυπρίους
- Λυκίους
- Παμφυλείς
- Φοίνικες κ.ά,
Τα δε στρατεύματα αποτελούντο από λαούς που είχαν κατακτηθεί ή συμμαχήσει εκόντες άκοντες, από:
- Κασπία
- Ινδία
- Ασία
- Αρμενία
- Β.Αφρική
- Αιθιοπία
- θράκη
- Μακεδονία
- Θεσσαλία κ.ά
Πόσο περίπλοκη και σύνθετη είναι η ιστορία, ενώ απαιτεί τοποθέτηση των γεγονότων στην εποχή τους και αξιολόγηση με τα τότε κριτήρια και όχι τα σημερινά.
Ενδιαφέρον έχουν οι προτροπές προς τους Έλληνες συμμάχους των Περσών, να μην πολεμήσουν κατά των αδελφών τους. Παραθέτω μία από αυτές του Θεμιστοκλή προς τους Ίωνες ( είχαν υπάρξει και προς Μακεδόνες και Θεσσαλούς )
”Άνδρες της Ιωνίας, δεν είναι δίκαιο να πολεμάτε εναντίον των πατέρων σας και να υποδουλώνετε την Ελλάδα. Θα ήταν καλύτερο για εσάς να πολεμάτε στο πλευρό μας. Αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατό, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της μάχης να μείνετε στην άκρη και να πείσετε τους Κάρες να κάνουν το ίδιο. Αλλά αν δεν μπορείτε να κάνετε ούτε το ένα ούτε το άλλο, αν αποφασίσετε να μείνετε με το πλευρό της μεγαλύτερης δύναμης, όταν θα έρθουμε στα χέρια, να ενεργήσετε ως δειλοί και να θυμάστε ότι είμαστε το ίδιο αίμα και ότι η αιτία της εχθρότητας με τους βάρβαρους προήλθε από εσάς..”
( Ηρόδοτος, Ουρανία 22).
*Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος είναι Δρ. του Παντείου Πανεπιστημίου (Οθωμανική Κοινωνία –ιστορία και πολιτισμός) Συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών (ΕΤΕΜ) του Παν. Πειραιά (ΠΑ.ΠΕΙ) Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής