Από την αρχαιολογική έρευνα οι νεφρίτες φέρονται να ήταν γνωστοί από την αρχαιότητα και μάλιστα στην Ευρώπη από τη νεολιθική εποχή, αλλά και σε χώρες της Ασίας (Κίνα), της ΝΑ. Ασίας, σε νήσους του Ειρηνικού, όπως επίσης γνωστή ήταν και η χρήση τους, παραμένει όμως άγνωστο πως τους ονόμαζαν.
Το σύγχρονο όνομά τους προέρχεται από την αρχαία ελληνική ως «νεφρός λίθος» που πιθανολογείται ότι δόθηκε είτε από το χρώμα που παρουσιάζουν οι «πέτρες στα νεφρά», ή ως θεραπευτική χρήση κατά των παραπάνω. Από την ελληνική οι Ρωμαίοι τον ονόμασαν «Lapis nephriticus». Στη συνέχεια έλαβε διάφορες παρεμφερείς ονομασίες.
Ο πράσινος ιαδεϊτης (νεφρίτης) θεωρείται η πέτρα της υγείας. Ηρεμεί το νευρικό σύστημα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φέρει αρμονία στις δυσλειτουργικές σχέσεις. Χρησιμοποιείται συχνά από εγκύους για ομαλή εγκυμοσύνη και εύκολο τοκετό.
Ο νεφρίτης θεωρείται στην Κίνα εδώ και χιλιετίες μια πηγή πλούτου κι ένα σπάνιο πετράδι, πιο πολύτιμο ακόμη κι από τον χρυσό ή τα διαμάντια.
Τώρα η «Πέτρα του Ουρανού», όπως είναι γνωστός ο νεφρίτης, κάνει αισθητή την παρουσία της και στη Δύση, με πολλούς διάσημους οίκους πολυτελείας να εμπνέονται από αυτήν.
Ο νεφρίτης είναι από τα σκληρότερα ορυκτά στη γη, ενώ οι Κινέζοι τον λατρεύουν και θεωρούν πως είναι η πέτρα της αθανασίας. Πριν από περίπου 5.000 χρόνια ο νεφρίτης χρησιμοποιήθηκε για εργαλεία, όπλα, τελετουργικά αντικείμενα και ταφικά στολίδια.
Τα καλύτερα ευρήματα, με τη μαγευτική πρασινωπή απόχρωσή τους, ήταν προνόμιο του αυτοκράτορα και της βασιλικής αυλής του, με αποτέλεσμα να καθιερώνεται γι’ αυτά ο όρος «αυτοκρατορική jadeite». Δροσερός στην αφή, με μια μουσική απήχηση όταν χτυπηθεί, ο νεφρίτης πιστεύεται ότι κατέχει και διαχέει πνευματική δύναμη. Κάποτε, μάλιστα, το ορυκτό πιστευόταν ότι θα απαλύνει τον δρόμο προς τον επόμενο κόσμο.
Ένας αρχαίος κινέζικος μύθος λέει ότι ένας νεαρός κυνηγώντας μια πράσινη πεταλούδα βρέθηκε να περιπλανιέται στον κήπο ενός πλουσίου. Αντί να τιμωρηθεί για την καταπάτηση, η αγάπη νίκησε και τελικά παντρεύτηκε την κόρη του πλουσίου και έζησαν πολλά αγαπημένα χρόνια μαζί… Γι’ αυτό και μια πεταλούδα σκαλισμένη σε ζαντ (jade ή αλλιώς νεφρίτης) συμβολίζει την επιτυχία στην αγάπη. Ένας άλλος κινέζικος μύθος μας διηγείται την ικανοποίηση μιας γιαγιάς όταν είδε πως μετά από ένα ατύχημα που είχε η εγγονή της παίζοντας, το κοριτσάκι δεν έπαθε τίποτα σε αντίθεση με τα δύο βραχιολάκια από νεφρίτη που φορούσε τα οποία καταστράφηκαν. Άλλωστε αυτό ακριβώς έπρεπε να συμβεί: να καταστραφούν αυτά ώστε να προστατευτεί η μικρή.
Οι κινέζικοι μύθοι για τον νεφρίτη δεν έχουν τελειωμό καθώς στην Κίνα το «γιου», όπως είναι η ονομασία του εκεί, έχει μεγαλύτερη αξία απ’ ότι ο χρυσός και τα διαμάντια στον δυτικό πολιτισμό.
Ακολουθείστε το Λογοτεχνικό Magazino