Ιστορία Πολιτισμός

Μοναδικά και σπάνια πετρώματα διηγούνται «αλλιώς» την ιστορία της Θεσσαλονίκης

Την άγνωστη ιστορία της Θεσσαλονίκης με στοιχεία πολιτισμού, αρχιτεκτονικής και τεχνών που είναι αποτυπωμένα πάνω στα πετρώματα με τα οποία χτίστηκε η πόλη και ανεγέρθηκαν τα μνημεία της, ακτινογραφεί μια ενδιαφέρουσα έρευνα που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Μέλφος.
Η έρευνα απαντά σ ένα βασικό ερώτημα που είναι μεν κοινό, αλλά η Ιστορία δεν το κάνει ..κοινότοπο: «Με τι χτίστηκε η Θεσσαλονίκη;».
Για το σήμερα η απάντηση είναι εύκολη όσον αφορά τα οικοδομικά υλικά: Μπετόν, τούβλα, ξύλο, σίδερο, μάρμαρο ..η κυρίαρχη πολεοδομία της. Για το παρελθόν, ωστόσο, η απάντηση συνθέτει ένα ενδιαφέρον σκηνικό γύρω από την πέτρα και τα άλλα υλικά που οικοδόμησαν την πόλη και τα σπουδαία διαχρονικά μνημεία της.
Η έρευνα θα παρουσιαστεί (10/4) σε εκδήλωση των «Φίλων Μνημείων Θεσσαλονίκης», στο Αρχαιολογικό Μουσείο και από τα στοιχεία της διαφαίνεται ότι η γεωλογία της περιοχής ήταν αυτή που καθόρισε και τα κριτήρια ίδρυσης της πόλης, το 316 πΧ. Τα λατομεία μάλιστα που «άνοιξαν» στα χρόνια του Κάσσανδρου και της Θεσσαλονίκης, της αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τροφοδότησαν επί αιώνες με οικοδομικό υλικό το χτίσιμο της πόλης.
«Τα πετρώματα της Θεσσαλονίκης» σύμφωνα με τον κ. Μέλφο σχηματίστηκαν κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο ενός τμήματος του Ωκεανού της Τηθύος, πριν από 150 με 250 εκατομμύρια χρόνια. Ο λόφος της Άνω Πόλης και το Σέιχ Σου αποτελείται από πρασινίτες – πρασινοσχιστόλιθους, καθώς και από μεταμορφωμένα ιζήματα όπως φυλλίτες, αργιλικούς σχιστόλιθους και μεταψαμμίτες.
Θανάσης Τσίγγανας

Τις  φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, Βασίλειος Μέλφος.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Πετάξτε πάνω από τον Μαγικό Αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

e-enimerosi

Οι Ημέρες της Εβδομάδας» Οι πρόγονοί μας είχαν άλλη διαίρεση του χρόνου

e-enimerosi

«Λεηλατούν, πυρπολούν, σκοτώνουν ψυχρά» – Η σφαγή της Φώκαιας το 1914 ο οργανωμένος διωγμός των Ελλήνων.

e-enimerosi