Το συγκεκριμένο χωριό ήταν ο τόπος γέννησης της Βρισηίδας, της αγαπημένης σκλάβας του Αχιλλέα από την οποία φέρει το όνομά του. Σύμφωνα με τον μύθο ο Αχιλλέας κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου, σκότωσε τον σύζυγό της, βασιλιά της Λυρνησσού και την πήρε αιχμάλωτη μαζί του στην Τροία. Ο Όμηρος περιέγραφε τη Βρισηίδα ως «ικέλη χρυσέη Αφροδίτη» και αυτή η γυναίκα ήταν ο λόγος που ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Αγαμέμνονα.
Όταν η συνέλευση των πολιορκητών στον Τρωικό Πόλεμο υποχρέωσε τον Αγαμέμνονα, ύστερα από συμβουλή του μάντη Κάλχα, να επιστρέψει τη σκλάβα του, Χρυσηίδα, στον πατέρα της, ο βασιλιάς των Μυκηνών ζήτησε ως αντάλλαγμα τη Βρισηίδα. Απέστειλε τους αγγελιαφόρους του και πήραν τη Βρισηίδα από τον Αχιλλέα.
Τότε ο Αχιλλέας εξοργίστηκε και αρνήθηκε να πολεμήσει. Αυτός ο θυμός, δηλαδή η «μήνις» του Αχιλλέα αποτελεί το θέμα της Ιλιάδας του Ομήρου, όπως γράφουν και οι πρώτοι δύο στίχοι του διάσημου αυτού έργου.
Η αποχή του Αχιλλέα στοίχισε την υποχώρηση των Ελλήνων στη μάχη και τον θάνατο του φίλου του, Πατρόκλου. Ο Αγαμέμνονας αναγκάσθηκε τελικώς να επιστρέψει τη Βρισηίδα, άθικτη όπως ορκιζόταν, και ο Αχιλλέας ξαναμπήκε στη μάχη.
Η Βρισηίδα ήταν η αγαπημένη σκλάβα του μυθικού πολεμιστή η οποία είχε γεννηθεί στη Λέσβο. Όταν ο Αχιλλέας περνούσε από το νησί έδεσε τα πλοία του και μαζί με τους Μυρμιδόνες άρχισαν να αναζητούν τροφή και νερό. Στο συγκεκριμένο πηγάδι λέγεται ότι ξεδίψασαν και πότισαν τα άλογα τους για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Τροία.
Πρόκειται για ένα κυκλικό πηγάδι που βρίσκεται κοντά στο φυσικό λιμάνι. Ο χώρος είναι ιερός και εκεί υπήρχε ο τελευταίος αρχαίος ναός του Διονύσου του Βρησαγενούς, ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα. Ο μύθος λέει ότι δημιουργήθηκε από τον πρώτο οικιστή του νησιού, τον Μάκαρα προς τιμή του θεού του κρασιού, καθώς στην περιοχή αναπτύχθηκε για χιλιάδες χρόνια η καλλιέργεια του αμπελιού.
Εκτός από το πανάρχαιο πηγάδι μπορείτε να κολυμπήσετε στην εντυπωσιακή παραλία των Βατερών μήκους 8 χλμ, η οποία είναι κατάφυτη από αλμυρίχια, να ανεβείτε στην κορυφή του Αη Λια και να απολαύσετε την πανοραμική θέα και να επισκεφθείτε τα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου και του Λισβορίου.
Πηγές: diadrastika, mixanitouxronou.gr