Ιστορία Πολιτισμός

Το ποδόσφαιρο επινοήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και ονομαζόταν Επίσκυρος

Ο Επίσκυρος (Ἐπίσκυρος) ήταν ένα αρχαιοελληνικό παιχνίδι με μπάλα. Ιδιαίτερα προσανατολισμένο στην ομαδική εργασία, το παιχνίδι παιζόταν με μία μπάλα, μεταξύ δύο ομάδων που η καθεμία αποτελούνταν από περίπου 12 έως 14 παίκτες.

Το γήπεδο σημειώθηκε με μια κεντρική λευκή γραμμή που ονομάζεται «σκούρος» που χωρίζει τις δύο ομάδες, και μια άλλη λευκή γραμμή πίσω από κάθε ομάδα για να σηματοδοτεί τα άκρα του γηπέδου.

Στο παιχνίδι, που ήταν συχνά αρκετά βίαιο, ιδιαίτερα στη Σπάρτη, κάθε ομάδα προσπαθούσε να ρίξει την μπάλα πάνω από τα κεφάλια της αντίπαλης ομάδας. Ο στόχος του παιχνιδιού ήταν να παίξει μέχρι να αναγκαστεί μια ομάδα να βρίσκεται πίσω από τη γραμμή στο τέλος της, με την ευκινησία και την ταχύτητα να είναι οι πιο χρήσιμες ικανότητες ενός παίκτη.

Ωστόσο, δεν ήταν εύκολο καθώς ακούγεται, καθώς οι παίκτες έπρεπε να πασάρουν μέσα στη δική τους ομάδα αρκετές φορές, ενώ επίσης απέφευγαν τους αμυντικούς από την άλλη ομάδα πριν μπορέσουν να πετάξουν την μπάλα πάνω από την αντίπαλη γραμμή.

Εάν μια ομάδα είχε την κατοχή της μπάλας στη δική της γραμμή, οι αμυντικοί θα μπορούσαν να την κολλήσουν πίσω από τη γραμμή για έναν βαθμό.

Ένα πολύ παρόμοιο παιχνίδι με τον επίσκυρο ήταν το φαινίνδα, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Φαινίδη, ο οποίος το εφηύρε πρώτος, ή προήλθε από την ελληνική λέξη «φαινάκιειν» γιατί οι παίκτες έδειχναν τη μπάλα σε έναν άνθρωπο αλλά μετά πετούσαν. σε άλλον, αντίθετα με την προσδοκία.

αρχαίο ελληνικό ποδόσφαιρο Επίσκυρος Έρως
Μπουκάλι (Λήκυθος) σε στυλ γναθιάς που απεικονίζει τη μορφή του Έρωτα να παίζει με μπάλα, τρίτο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.
Αυτά τα ελληνικά παιχνίδια της επίσκυρος και της φαινίνδας (φαινίνδα) υιοθετήθηκαν αργότερα από τους Ρωμαίους.

Οι Ρωμαίοι μετονόμασαν αυτό το παιχνίδι σε «harpastum», που προέρχεται από την ελληνική λέξη «harpaston» (ἁρπαστόν), που σημαίνει «άρπαξα», από το ρήμα harpazo (ἁρπάζω) – ή «αρπάζω».

Η FIFA αναγνώρισε το αρχαίο ελληνικό παιχνίδι της επίσκυρος ως μια αρχαία εκδοχή του σύγχρονου πρωταθλήματος ράγκμπι.

«Ο ελληνικός «Επίσκυρος» – από τον οποίο σώζονται ελάχιστες συγκεκριμένες λεπτομέρειες – ήταν πολύ πιο ζωντανός, όπως και το ρωμαϊκό «Harpastum»», εξηγεί το FIFA.com.

«Το τελευταίο παίχτηκε με μια μικρότερη μπάλα από δύο ομάδες σε ένα ορθογώνιο γήπεδο που σημειώνεται από οριακές γραμμές και μια κεντρική γραμμή. Ο στόχος ήταν να περάσει η μπάλα πάνω από τα όρια της αντίπαλης ομάδας και καθώς οι παίκτες την περνούσαν μεταξύ τους, το κόλπο ήταν η σειρά της ημέρας.

«Το παιχνίδι παρέμεινε δημοφιλές για 700-800 χρόνια, αλλά, παρόλο που οι Ρωμαίοι το πήραν μαζί τους στη Βρετανία, η χρήση των ποδιών ήταν τόσο μικρή που μετά βίας είχε αποτέλεσμα».

Ένα βάζο που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας δείχνει μια απεικόνιση ενός νεαρού Έλληνα αθλητή, να ισορροπεί μια μπάλα στον μηρό του.

Είναι αυτό το ίδιο βάζο που ενέπνευσε το σχέδιο του σημερινού τροπαίου ποδοσφαίρου του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου.

αρχαίο ελληνικό ποδόσφαιρο Επίσκυρος Euro Football Cup

πηγή

Υποστηρίξτε την προσπάθεια των συντελεστών της e-enimerosi.com Η οποία ενημερώνει για όλα τα θέματα του ελληνισμού αλλά και του κόσμου. Μια σελίδα φτιαγμένη με αγάπη από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Μιας ιστοσελίδα της διασποράς με έδρα την Γερμανία και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Κάντε την δική σας δωρεά εδώ για να βοηθήσετε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε θερμά!!!

Σχετικές αναρτήσεις

Η βαβυλωνιακή ταμπλέτα 4.000 ετών, διατηρεί το γεωμετρικό λάθος ενός μαθητή

e-enimerosi

Που βρίσκεται ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου?

e-enimerosi

Σωκράτης: Υπήρχαν οι ψυχές μας και πρωτύτερα, χωρίς την ανθρώπινη μορφή χωριστά από το σώμα

e-enimerosi