Ιστορία Πολιτισμός

Τουρκία – Άγαλμα της θεάς Υγείας ανακαλύφθηκε στην αρχαία πόλη των Αιζανών

Ένα αρχαίο άγαλμα της θεάς Υγείας, της προστάτιδας της υγείας, ανακαλύφθηκε σε μια αρχαία πόλη της δυτικής Τουρκίας, σύμφωνα με έναν ερευνητή.

«Ανακαλύψαμε ένα άγαλμα της Υγείας, της κόρης του Ασκληπιού, που είναι γνωστή ως θεά της υγείας και της καθαριότητας» δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ο Gokhan Coskun, ο οποίος συντονίζει το ανασκαφικό έργο στην αρχαία πόλη των Αιζανών, σε απόσταση 57 χλμ από την Κιουτάχεια.

Επισημαίνοντας ότι η κεφαλή του μαρμάρινου αγάλματος λείπει, ο Coskun, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Dumlupinar της κεντρικής Τουρκίας, αναφέρει ότι, στην παρούσα μορφή του, πρόκειται για ένα άγαλμα σε φυσικό μέγεθος.

«Και σε παλαιότερες ανασκαφές στους Αιζανούς ήρθαν στο φως ευρήματα που σχετίζονται με την Υγεία» δήλωσε ο Coskun. «Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορεί να υπήρχαν κάποιες κατασκευές και κτίρια που σχετίζονταν με τη λατρεία της θεάς στους Αιζανούς κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον αρχαιολογικό χώρο των Αιζανών, στην επαρχία της Κιουτάχειας, βρίσκεται ναός του Δία, ένας από τους καλύτερα διατηρημένους ναούς σε ολόκληρη την Ανατολία.

Μάλιστα, οι Αιζανοί συμπεριελήφθησαν το 2012 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Σύμφωνα με τον Coskun, περίπου 100 εργάτες και 25 εξειδικευμένοι επιστήμονες συμμετέχουν στις ανασκαφικές εργασίες που διεξάγονται σε έναν αρχαιολογικό χώρο με παρελθόν σχεδόν 5.000 ετών.

Ο Coskun πρόσθεσε ότι το άγαλμα της Υγείας ανακαλύφθηκε στη νότια πτέρυγα της αγοράς της αρχαίας πόλης, που γνώρισε περίοδο ακμής το 2ο και τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagram, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

«Λεηλατούν, πυρπολούν, σκοτώνουν ψυχρά» – Η σφαγή της Φώκαιας το 1914 ο οργανωμένος διωγμός των Ελλήνων.

e-enimerosi

Έρευνα: Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν φτάσει στο «παρά πέντε» να εφεύρουν ατμοκίνητη υδραντλία

e-enimerosi

Τα πεύκα που γέρνουν προς τον Ισημερινό!

e-enimerosi