Ιστορία Πολιτισμός

Ξημερώματα 11ης Ιουνίου στα 1798 δολοφονείται στα υπόγεια του Πύργου της Νεμπόιτσα στο Βελιγράδι δια στραγγαλισμού ο Ρήγας Βελεστινλής.

Ο Ρήγας Φεραίος, όπως τον αποκαλούσαν οι Έλληνες διανοούμενοι, συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 1797 από τις αυστροουγγρικές αρχές.

Παραδόθηκε όμως στους Οθωμανούς και επί μήνες υπέστη βασανιστικές ανακρίσεις. Εν τέλει, ο πρωτομάρτυρας του Έθνους και της Επανάστασης στραγγαλίστηκε από τους Οθωμανούς μαζί με επτά συντρόφους του.

«Ελευθερία – Ισότης» διαμήνυσε σε όλα τα βαλκανικά έθνη. Και με κορυφαίο του επαναστατικό έργο τον περίφημο «Θούριο» ενέπνευσε τους Έλληνες και τους βαλκανικούς λαούς για την Ελευθερία.

Λέγεται ότι όταν ξεψυχούσε ο Ρήγας αναφώνησε: «Αρκετόν σπόρον έσπειρα. Σε λίγο η πατρίδα μου θα θερίσει τους καρπούς του».

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

(Πηγή: σελίδα Μωραΐτες εν Χορώ)

Σχετικές αναρτήσεις

Πετάξτε πάνω από τον Μαγικό Αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

e-enimerosi

Οι Ημέρες της Εβδομάδας» Οι πρόγονοί μας είχαν άλλη διαίρεση του χρόνου

e-enimerosi

«Λεηλατούν, πυρπολούν, σκοτώνουν ψυχρά» – Η σφαγή της Φώκαιας το 1914 ο οργανωμένος διωγμός των Ελλήνων.

e-enimerosi