Ιστορία Πολιτισμός

Υποψήφια για την UNESCO η Αρητιάδα, το νησί της Κερασούντας

Bρίσκεται ένα ναυτικό μίλι από την παραλία της Κερασούντας και είναι το μοναδικό νησί που κατοικείται διαρκώς από τα αρχαία χρόνια στη νότια ακτή του Εύξεινου Πόντου.
Η Αρητιάδα των αρχαίων Ελλήνων (προς τιμήν του θεού Άρη), για τους Τούρκους είναι το Γκιρεσούν Αντασί, δηλαδή το νησί της Κερασούντας. Με πλούσιο παρελθόν (ταυτιζόταν με τις Στυμφαλίδες Όρνιθες, τις Αμαζόνες και τους Αργοναύτες), αλλά και με βυζαντινά κατάλοιπα, έχει κηρυχθεί προστατευόμενος αρχαιολογικός και φυσικός χώρος, αφού αποτελεί τόπο αναπαραγωγής πουλιών.
Πλέον στόχος των τουρκικών Αρχών είναι η Αρητιάδα να ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
             
Στο αίτημα προς την UNESCO τονίζεται ότι η Αρητιάδα κρύβει οικολογικούς, πολιτιστικούς και ιστορικούς θησαυρούς. Ο καθηγητής στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Κερασούντας Γκαζανφέρ Ιλτάρ τόνισε η ανθρώπινη παρουσία στο νησί είναι αδιάκοπη, και ότι μόνο 300-500 χρόνια από την αρχαιότητα έως τον Μεσαίωνα υπήρξε εγκατάλειψη του οικισμού. «Πρωτοκατοικήθηκε το 300 π.Χ. και κατά τη Βυζαντινή Περίοδο το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως μοναστήρι», δήλωσε, και συμπλήρωσε ότι είναι πολύ πιθανό η Αρητιάδα να ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO διότι συντρέχουν παραπάνω από ένας λόγοι.
Αν και οι ανασκαφές συνεχίζονται, η Αρητιάδα είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με βασική… ατραξιόν τις επιδείξεις από τον Ηρακλή και τις Αμαζόνες. Πρόκειται για ηθοποιούς που κάνουν αναπαραστάσεις προς τέρψη των τουριστών· μάλιστα, ανταποκρινόμενοι στη ζήτηση, πέρσι οι τουριστικοί πράκτορες έβαλαν στο πρόγραμμα και μια φανταστική συνάντηση των Αργοναυτών με τους Σκύθες!
Πηγή: PontosNews

Σχετικές αναρτήσεις

Oι στοές του χαμένου ποταμού στη Μάνη: Εκεί όπου ο μυθικός Ταϋγετος αγγίζει τον Ποσειδώνα [video]

e-enimerosi

Δέκα υπερφυσικά πλάσματα της παγκόσμιας μυθολογίας

e-enimerosi

Ο Παρθενώνας έχει λάθος όνομα εδώ και αιώνες ισχυρίζεται Ολλανδός αρχαιολόγος.

e-enimerosi