Ειδήσεις και ΝέαΚοινωνία Κόσμος

Αντίποινα Κίνας σε ΗΠΑ με αύξηση δασμών – Με εμπορική «απομόνωση» απειλεί ο Trump – Στο -2,4% η Wall Street

Ραγδαία είναι η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με το Πεκίνο να ανακοινώνει αντίμετρα μετά τις νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, με αποτέλεσμα να διευρύνεται η πτώση στις διεθνείς αγορές, με τον δείκτη – βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500 να υποχωρεί -2,4%.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα (13/5/2019) ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 60 δισ. δολ., «απαντώντας» στις κινήσεις της κυβέρνησης Trump.

Όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, η κινεζική κυβέρνηση ανέφερε ότι οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2019 και θα κυμαίνονται από 5 ως 25%.

Όπως ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση, περίπου 2.493 προϊόντα θα επιβαρυνθούν με μια αύξηση των δασμών στο 25%.

Ευθείες απειλές από τον Trump

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκτόξευση ευθείες απειλές κατά της Κίνας. «Λέω ανοικτά στον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping και σε όλους μου τους φίλους από την Κίνα ότι θα υποστεί βαρύ πλήγμα εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Και αυτό γιατί οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Κίνα για άλλες χώρες, καθώς είναι πολύ ακριβό να αγοράσεις στην Κίνα. Είχατε μια σπουδαία συμφωνία, η οποία σχεδόν ολοκληρώθηκε αλλά την τελευταία στιγμή κάνατε πίσω», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Δεν θα μείνει κανείς για να κάνετε δουλειές. Πολύ άσχημο για την Κίνα, πολύ θετικό για τις ΗΠΑ.

Η Κίνα εκμεταλλεύτηκε τις ΗΠΑ για πολλά χρόνια (επειδή οι Αμερικανοί πρόεδροι δεν έκαναν τη δουλειά τους)», σχολίασε ο Trump αφήνοντας αιχμές κατά των προκατόχων του.

Όπως τονίζει ο Αμερικανός πρόεδρος, «βρισκόμαστε εκεί ακριβώς που θέλουμε με την Κίνα. Θυμηθείτε, έσπασαν τη συμφωνία μας, προσπάθησαν να επαναδιαπραγματευθούν.

Θα λαμβάνουμε δεκάδες δισ. δολάρια σε δασμούς από την Κίνα. Όσοι αγοράζουν προϊόντα θα μπορούν να τα φτιάχνουν στις ΗΠΑ (ιδανικά) ή να τα αγοράζουν από χώρες, στις οποίες δεν έχουν επιβληθεί δασμοί».

Οι επενδυτές ανησυχούν για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, με ανταλλαγές δασμών ανάμεσα στις δυο χώρα και χαρακτηριστικό είναι πως αυτή την ώρα ο Dow Jones χάνει 709 μονάδες.

Μετοχές όπως της Apple και της Caterpillar έχαναν πάνω από 4% στην αρχή της διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ άνοδο καταγράφει η τιμή του πετρελαίου κατά 2,4% και φτάνει τα 63,15 δολάρια το βαρέλι, εξαιτίας της έντασης ανάμεσα σε δυο πλοία της Σαουδικής Αραβίας που έγιναν στόχο ανοικτά των ακτών των ΗΑΕ.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου του είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει στις εξωτερικές πιέσεις.

Oxford Economics: Οι νέοι δασμοί Trump θα κοστίσουν στις ΗΠΑ 800 δολάρια ανά νοικοκυριό

Περί τα 800 δολάρια θα κοστίσει σε κάθε νοικοκυριό στις ΗΠΑ μέχρι το 2020 ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα όπως εκτιμά η Oxford Economics.

Όπως σημειώνει, οι δασμοί 25% σε εισαγωγές από την Κίνα σε προϊόντα και αγαθά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το επόμενο έτος μεταφράζεται σε ισοδύναμη απώλεια 490 δολαρίων ανά νοικοκυριό.

Σημειώνει ότι, οι δασμοί για όλες τις εισαγωγές από την Κίνα θα κοστίσει στην οικονομία, περίπου 100 δισεκατομμύρια έως το 2020, πράγμα που σημαίνει απώλεια ύψους 800 δολαρίων ανά νοικοκυριό στις ΗΠΑ.

«Ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η πιθανότητα μιας συμφωνίας παραμένει σημαντική, μια περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων θα έχει επιζήμιες συνέπειες τόσο για τους πρωταγωνιστές όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε ο Gregory Daco, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics.

πηγή: pentapostagma.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Φράγμα Μουζακίου, Καρδίτσας: Περισσότερο νερό από, περίπου, δώδεκα “Ιανούς”.

e-enimerosi

Βραζιλία: Εθνική Ημέρα Έλληνα Μετανάστη η 21η Σεπτεμβρίου

e-enimerosi

Διαβιβάστηκε νέα δικογραφία στη Βουλή για τα Τέμπη

e-enimerosi