Κοινωνία Κόσμος

Πραξικόπημα στην Βολιβία

Ο πρόεδρος της νοτιοαμερικανικής χώρας καταδικάζει τις ενέργειες ορισμένων μονάδων. Ο απολυμένος διοικητής κάνει λόγο για επιθυμία να αναλάβει το προεδρικό μέγαρο.

Ο απολυμένος διοικητής του βολιβιανού στρατού, στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζούνιγκα, απέκτησε προφανώς πρόσβαση στο προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Λα Παζ. Αυτό αναφέρουν τα βολιβιανά ΜΜΕ. Ο Zúñiga είχε δηλώσει προηγουμένως την πρόθεσή του να αναλάβει ο στρατός το προεδρικό μέγαρο. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μονάδες να εισέρχονται σε κυβερνητικά ιδρύματα. Ένα τεθωρακισμένο όχημα διέρρηξε την πόρτα του παλατιού στην Plaza Murillo. Ο Ζούνιγκα είπε στις κάμερες: «Σίγουρα θα υπάρξει νέο υπουργικό συμβούλιο, τα πράγματα θα αλλάξουν, αλλά η χώρα μας δεν μπορεί να συνεχίσει όπως πριν».

Ο πρόεδρος Luis Alberto Arce καταδίκασε την κίνηση και κάλεσε τον πληθυσμό να αντισταθεί στο πραξικόπημα. Στην Πλατφόρμα Χ έγραψε: «Καταδικάζουμε την παράτυπη κινητοποίηση ορισμένων μονάδων του Βολιβιανού Στρατού. Η δημοκρατία πρέπει να γίνει σεβαστή». Ο Zúñiga φέρεται να το αρνήθηκε. Λέγεται ότι έχει ξαναφύγει από το παλάτι μέχρι τώρα.

Η κατάσταση είναι μπερδεμένη. Δεν υπήρχαν πληροφορίες για τον αριθμό των μονάδων που κινητοποιήθηκαν. Λέγεται επίσης ότι υπήρξαν ταραχές μεταξύ του στρατού και του πληθυσμού στην Plaza Murillo στη Λα Παζ.

Ο αντιπρόεδρος David Choquehuanca μίλησε για πραξικόπημα «κατά της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησής μας». Ο Λουίς Αλμάγκρο, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), μιας παναμερικανικής οργάνωσης, καταδίκασε τις κινητοποιήσεις με τον “σκληρότερο δυνατό τρόπο” και είπε ότι “ο στρατός πρέπει να υποταχθεί στη νόμιμα εκλεγμένη πολιτική εξουσία”.

Ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες είχε ζητήσει δημόσια κινητοποίηση για να υπερασπιστεί την «πατρίδα» ενάντια σε αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος. Αν και ο Arce και ο Morales ανήκουν στο ίδιο σοσιαλιστικό κίνημα, στην πραγματικότητα έχουν μια διαμάχη.

Ο Zúñiga λέγεται ότι απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του την Τρίτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού portal «El Deber». Είχε λοιπόν διακριθεί με αμφιλεγόμενες δηλώσεις για τον πρώην πρόεδρο Έβο Μοράλες. Αποκάλεσε τον Μοράλες «δημαγωγό» και «προδότη» σε μια τηλεοπτική συνέντευξη. Ο Μοράλες, με τη σειρά του, ανήκει στο κόμμα του νυν προέδρου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Zúñiga δεν είχε αποδεχθεί την απόλυση και είχε ανακοινώσει ότι θα εμφανιστεί επίσης στο γραφείο του την Τετάρτη.

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news.
Faz Φωτογραφία: AFP

Σχετικές αναρτήσεις

Έλλειψη αυτοελέγχου σε συγκεκριμένες κατηγορίες εξόδων; ΜΕΡΟΣ 2ο / ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Εβίτα Μανούδη

Φλώρινα: Άγρια δολοφονία 31χρονου – Ερωτική αντιζηλία βλέπει η αστυνομία

e-enimerosi

Έλλειψη αυτοελέγχου σε συγκεκριμένες κατηγορίες εξόδων; ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Εβίτα Μανούδη