Κοινωνία Κόσμος

Protagon.gr – Week News Hagen

Καταβλήθηκε το σύνολο της ευρωπαϊκής βοήθειας στο πλαίσιο της «νεκρής» κατά άλλα συμφωνίας για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό. Εχουμε ξοδέψει 40 δισ. δολ. για τους πρόσφυγες, ισχυρίζεται ο Ερντογάν που εν τω μεταξύ στήνει νέα φάμπρικα λαθροδιακίνησης από τη Σομαλία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση διέθεσε σήμερα το σύνολο της βοήθειας ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε υποσχεθεί στην Τουρκία σε αντάλλαγμα της υποδοχής των προσφύγων, σε μία κίνηση κλειδί για την συμφωνία η οποία υπεγράφη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αγκυρα για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, η Τουρκία δέχθηκε την επιστροφή στο έδαφός της όλων των μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων και των σύρων αιτούντων άσυλο. Σε αντάλλαγμα, δόθηκαν στην Αγκυρα 6 δισ. ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των 3,6 εκατομμυρίων προσφύγων που φιλοξενούνται στο τουρκικό έδαφος.

Η βοήθεια, υποτίθεται ότι δεν χορηγείται απευθείας στο τουρκικό καθεστώς, αλλά χρηματοδοτεί ειδικά προγράμματα για τους πρόσφυγες.

«Σήμερα ολοκληρώνουμε την διάθεση των 6 δισ. ευρώ της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υποστήριξη των προσφύγων και την υποδοχή τους στην Τουρκία», ανακοίνωσε ο πρέσβης Νικολάους Μάιερ-Λάντρουτ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει πάντως να κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δεν τηρεί τις οικονομικές της υποχρεώσεις για τη διαχείριση του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού.

Η Αγκυρα θεωρεί ανεπαρκή την βοήθεια που διατίθεται για την φροντίδα των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων, κυρίως Σύρων, που βρίσκονται στο έδαφός της εδώ και χρόνια.

Από τα 6 δισεκατομμύρια της προβλεπόμενης βοήθειας, τα 4,7 δισεκατομμύρια διατέθηκαν τον Μάρτιο, εκ των οποίων τα 3,2 έχουν ήδη εκταμιευθεί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εξόφληση της ευρωπαϊκής βοήθειας συμπίπτει με την νέα απόπειρα εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού από το τουρκικό καθεστώς με τη συγκέντρωση χιλιάδων Σομαλών (εδώ) στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης προκειμένου τούρκοι διακινητές, με τη συνδρομή συγκεκριμένων ΜΚΟ, να τους περάσουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (κυρίως τη Λέσβο και τη Χίο λόγω εγγύτητας).

Eνδεικτικά της κατάστασης, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με τα οποία στις 214 αφίξεις από 1η Νοεμβρίου στο νησί της Μυτιλήνης, οι 142 ήταν από τη Σομαλία.

Το περασμένο Σεπτέμβριο ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει δαπανήσει 40 δισ. δολ. για την υποδοχή των προσφύγων (σ.σ. άγνωστο αν στα χρήματα αυτά περιλαμβάνονταν και τα έξοδο μετακίνησης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο).

Η ανακοίνωση της ΕΕ για την διάθεση του συνολικού ποσού της βοήθειας γίνεται μία εβδομάδα μετά την απόφαση επιβολής κυρώσεων των Βρυξελλών κατά της Αγκυρας για τις «παράνομες και επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε την βούλησή της «να συνεχίσει να χορηγεί χρηματική βοήθεια προς τους σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία και να συνεργάζεται στον τομέα της υπεύθυνης διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών».

Πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Φράγμα Μουζακίου, Καρδίτσας: Περισσότερο νερό από, περίπου, δώδεκα “Ιανούς”.

e-enimerosi

Βραζιλία: Εθνική Ημέρα Έλληνα Μετανάστη η 21η Σεπτεμβρίου

e-enimerosi

Που μας οδηγούν;

Δημήτρης Λίτσας