Το ηφαίστειο Klyuchevskoy της Ρωσίας, το οποίο είναι το ψηλότερο ηφαίστειο στην Ευρώπη και την Ασία, εξερράγη βίαια την 1η Νοεμβρίου και άφησε πίσω του ένα ίχνος καπνού και στάχτης που φωτογραφήθηκε από δορυφόρους της NASA.
Το ψηλότερο ηφαίστειο της Ευρασίας εξερράγη βίαια, ρίχνοντας στον αέρα ένα σύννεφο σκόνης και τέφρας μήκους 1.600 χιλιομέτρων, σύμφωνα με νέες δορυφορικές εικόνες της NASA.
Το Klyuchevskoy, που μερικές φορές αναφέρεται ως Klyuchevskaya Sopka, είναι ένα ενεργό στρατοηφαίστειο στη χερσόνησο Καμτσάτκα της Ρωσίας, όπου βρίσκονται περισσότερα από 300 άλλα ηφαίστεια. Η κορυφή του Klyuchevskoy βρίσκεται στα 4.750 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθιστώντας το ψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο ηφαίστειο στην Ασία ή την Ευρώπη, σύμφωνα με την Ομάδα Αντίδρασης Ηφαιστειακής Έκρηξης της Καμτσάτκα (KVERT).
Το Klyuchevskoy εκρήγνυται συνεχώς από τα μέσα Ιουνίου. Όμως, την 1η Νοεμβρίου, μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη απελευθέρωσε έναν χείμαρρο καπνού και τέφρας, που έφτασε σε μέγιστο ύψος 12 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Γης της NASA.
Το νέφος καπνού και τέφρας ώθησε την KVERT να ανεβάσει προσωρινά το επίπεδο συναγερμού της αεροπορίας στο κόκκινο (το υψηλότερο δυνατό επίπεδο), γεγονός που καθόρισε αεροπλάνα στην περιοχή. Πολλά σχολεία εκκενώθηκαν επίσης λόγω της αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Ο δορυφόρος Landsat 8, ο οποίος συνδιοργανώνεται από τη NASA και το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Η.Π.Α., κατέγραψε μια εντυπωσιακή εικόνα ψευδούς χρώματος του νέφους της έκρηξης (φαίνεται παραπάνω), στην οποία το κόκκινο λοφίο λάβας και ο γκρίζος καπνός ξεχωρίζουν στο γύρω μπλε- χρωματιστά σύννεφα.
Ο δορυφόρος Aqua της NASA κατέγραψε επίσης μια ευρύτερη εικόνα αληθινού χρώματος του νέφους (που φαίνεται παρακάτω), η οποία δείχνει ότι το ποτάμι του καπνού είχε μήκος περίπου 1.600 χλμ εκείνη την εποχή. Αλλά το λοφίο μπορεί τελικά να εκτείνεται σε μήκος έως και 2.255 χλμ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Ηφαιστειότητας του Ινστιτούτου Smithsonian.
Το ξέσπασμα διήρκεσε μόνο λίγες μέρες και τώρα φαίνεται ότι ο Klyuchevskoy μπορεί να έχει σταματήσει να εκρήγνυται εντελώς, σύμφωνα με το KVERT.
Η χερσόνησος Καμτσάτκα είναι μέρος του Δακτυλίου της Φωτιάς του Ειρηνικού – μια τεκτονική ζώνη μήκους 40.200 χλμ. που περιβάλλει τον Ειρηνικό Ωκεανό και περιέχει περίπου τα τρία τέταρτα των ενεργών ηφαιστείων του κόσμου.
Το Δαχτυλίδι της Φωτιάς δραστηριοποιήθηκε πρόσφατα και σε άλλες περιοχές: Στις 30 Οκτωβρίου, μια υποβρύχια ηφαιστειακή έκρηξη στις ακτές του ιαπωνικού νησιού Iwo Jima γέννησε ένα ολοκαίνουργιο μικροσκοπικό νησί από σκληρυμένο μάγμα, το οποίο μπορεί επίσης να φανεί από το διάστημα.
Ενώ το ίχνος καπνού και στάχτης που έβγαλε ο Klyuchevskoy ήταν τεράστιο, εξακολουθεί να απέχει αρκετά από μερικά από τα μεγαλύτερα λοφία έκρηξης που έχουν δει ποτέ.
Το ψηλότερο λοφίο έκρηξης στην καταγεγραμμένη ιστορία ήταν ο πανύψηλος πυλώνας καπνού, τέφρας και υδρατμών από την έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου της Τόνγκα τον Ιανουάριο του 2022, το οποίο ανέβηκε στα 57 χλμ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Μετά την έκρηξη της Τόνγκα, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η ποσότητα ρεκόρ υδρατμών που απελευθέρωσε στη στρατόσφαιρα θα μπορούσε να αποδυναμώσει το στρώμα του όζοντος. Και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, οι επιστήμονες απέδωσαν εν μέρει την έκρηξη ως την αιτία μιας ασυνήθιστα μεγάλης τρύπας του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική.
Ωστόσο, το τελευταίο λοφίο έκρηξης του Klyuchevskoy πιθανότατα δεν θα έχει πραγματικό αντίκτυπο στο στρώμα του όζοντος επειδή περιείχε πολύ λιγότερους υδρατμούς και δεν έφτανε τόσο ψηλά στην ατμόσφαιρα.
Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
πηγή Αρχική εικόνα: Παρατηρητήριο Γης της NASA/Wanmei Liang και Lauren Dauphin)