Κύπρος

Γιούνκερ: Το Eurogroup μεταχειρίστηκε λάθος την Κύπρο το 2013

Ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με αφορμή την πρόσφατη επέτειο για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αναφέρθηκε στην πορεία της Κύπρου στην ΕΕ τα 20 αυτά χρόνια.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον Γιώργο Κακούρη υπενθύμισε πως προήδρευσε της συνάντησης τον Δεκέμβριο του 1997 όταν αποφασίστηκε η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Κύπρο, κάτι με το οποίο όπως είπε η Γαλλία διαφωνούσε τότε.

Ερχόμενος στην περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο και τα κρίσιμα Eurogroup του Μαρτίου του 2013, ο κ. Γιούνκερ εκτίμησε πως «το Eurogroup μεταχειρίστηκε λάθος την Κύπρο κατά τον πρώτο γύρο συζητήσεων, όμως μετά η Κύπρος πήρε τη μοίρα της στα χέρια της».

«Η Κύπρος ήταν πολύ επιτυχημένη στο πώς διαχειρίστηκε την οικονομική κρίση», εν μέσω των πιέσεων από το Eurogroup και το IMF, αν και «ζητήθηκαν να γίνουν τεράστιες προσπάθειες από τους Κύπριους». Όπως σημείωσε, όταν ήταν επικεφαλής του Eurogroup διαφωνούσε με τα κράτη του βορρά υποστηρίζοντας πως «δεν λάμβαναν υπόψη τις προσπάθειες που έπρεπε να γίνουν από απλούς πολίτες και το φτωχότερο μέρος της Ελληνικής και της Κυπριακής κοινωνίας», κάνοντας λόγο για «βαθιά άδικη» μεταχείριση των απλών Κυπρίων από τη διεθνή κοινότητα.

«Ασφαλής χώρα η Κύπρος» 

Παρόλα αυτά, συνέχισε, η Κύπρος είναι τώρα μια «ασφαλής χώρα» και «κανένας δεν αμφισβητεί τη σοβαρότητα των πολιτικών αρχών και του κυπριακού λαού», σημειώνοντας πως οι Κύπριοι θα πρέπει να είναι περήφανοι που από μια καταστροφική κατάσταση «κατάφεραν να βρεθούν στο μέσο του σοβαρού τμήματος της ευρωζώνης».

Κάποιοι στο Eurogroup πάντα θεωρούσαν πως μικρές χώρες όπως η Κύπρος, ή και το Λουξεμβούργο, «μπορούν να τις μεταχειρίζονται με καλοπροαίρετη αμέλεια», όμως «τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει η Κύπρος ήταν όσο σοβαρά όσο αυτά που είχαν να αντιμετωπίσουν άλλες χώρες στην ευρωζώνη».

Κληθείς πάντως να σχολιάσει την υπόθεση των χρυσών διαβατηρίων, ο κ. Γιούνκερ είπε πως «δεν ήμουν ποτέ υπέρ αυτής της ανοησίας του να παραδίδει κανείς μέρος της κυριαρχίας του μέσω διαβατηρίων σε ανθρώπους από αλλού», τονίζοντας πως είναι καλό που μπήκε τέλος στην πρακτική.

Δεν έχουν εξαφανιστεί οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι “όλοι θα έπρεπε να είχαν επενδύσει περισσότερα στο Κυπριακό κατά την τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία καθώς ήταν «η τελευταία πραγματικά χρήσιμη περίοδος” κατά την οποία όμως η ε/κ πλευρά «δεν ήταν έτοιμη να κάνει το άλμα», όπως είπε, μιλώντας από το γραφείο που διατηρεί μέχρι σήμερα στο Μπερλεμόν, την έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πώς βλέπει τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, λέγοντας πως θεωρεί πως δεν έχουν εξαφανιστεί, λέγοντας πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είναι «άνθρωπος με καλή θέληση», και προσθέτοντας πως θα υπάρξουν νέες πιθανότητες «αν βρούμε τρόπους να επανασυνδεθούμε στο Κυπριακό με τον κ. Ερντογάν».

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο hellasjournal.com

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Τατάρ: Χωρίς την εισβολή του ’74 η Κύπρος θα ήταν σήμερα ελληνικό νησί

Χρήστος Μουρτζούκος

Επαναπατρίζονται τα λείψανα 9 Ελλαδιτών ηρώων: Από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

e-enimerosi

Περιουσίες Ελληνοκυπρίων σε Βρετανούς βουλευτές

e-enimerosi