Μπορεί οι Τούρκοι να επιχειρούν είτε να κτίσουν τζαμί κοντά στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, είτε να διαμορφώσουν δωμάτια σε τέμενος για προσευχή, αλλά αυτές τους οι ενέργειες αποτελούν εμμέσως παραδοχή ότι η Μονή και ο ευρύτερος χώρος δεν τους ανήκουν, όπως είχαν ισχυριστεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται, πως όταν κινήθηκε η διαδικασία συντήρησης της μονής του Αποστόλου Ανδρέα, η τουρκική πλευρά επιστράτευσε Τούρκους καθηγητές οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι το αγίασμα στο μοναστήρι δεν σχετίζεται με τον Απόστολο Αντρέα, αλλά με τον Μπιν Σαμπίτ, ο οποίος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους είχε κτυπήσει με τη ράβδο του το χώμα και ανέβλυσε νερό για να ξεδιψάσουν οι μουσουλμάνοι στρατιώτες.

Σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς, στο σημείο του Μοναστηριού βρίσκεται και ο τάφος του Ουρβέ Μπιν Σαμπίτ. Βεβαίως, στην πορεία συνειδητοποίησαν πως το παραμύθι με τον Ουρβέ Μπιν Σαμπίτ δεν μπορούσε να «σταθεί», γι’ αυτό και δόθηκε η συγκατάθεση της Τουρκίας στη συντήρηση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα.

Κοντά στο μοναστήρι διαμορφώθηκαν χώροι για μικροπωλητές, όπου οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν διάφορα σουβενίρ και έγινε μεγάλη συζήτηση ως προς το κατά πόσον έπρεπε να εξακολουθήσουν να δραστηριοποιούνται στον περιβάλλοντα χώρο του μοναστηριού ή να μετακινηθούν σε κάποια απόσταση.

Οι μουσουλμάνοι που βρίσκονται στην περιοχή του μοναστηριού είναι κυρίως αστυνομικοί ή και στρατιώτες, αφού είναι γνωστό ότι οι μουσουλμάνοι δεν θεωρούν αξιοθέατο το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα ώστε να μεταβούν εκεί απλώς ως επισκέπτες. Αντίθετα, Τουρκοκύπριοι οι  οποίοι επισκέπτονται το μοναστήρι και την εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα εισέρχονται κανονικά και πολλοί προσκυνούν και ανάβουν κερί. Αυτό διαπίστωσαν και στο παρελθόν δημοσιογράφοι του «Φ» που είχαν επισκεφθεί το μοναστήρι, κάτι το οποίο μπορεί να επιβεβαιωθεί και από τον ιερέα.

Πάντως, όπως έγραψε η εφημερίδα «Αβρούπα», άρχισαν οι εργασίες για ανέγερση μουσουλμανικού θρησκευτικού τεμένους κοντά στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, με την οικονομική στήριξη και της Τουρκίας, κάτι το οποίο προκάλεσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την αντίδραση της αντιπολίτευσης.