Κύπρος

Νέοι σχεδιασμοί του ψευδοκράτους στη νεκρή ζώνη της Κύπρου.

Η Λευκωσία καλεί τον ΟΗΕ να αποτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Το τουρκικό κατοχικό καθεστώς επιχειρεί τη δημιουργία νέων τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή Πύλας σχεδιάζοντας παράνομη είσοδο στην περιοχή για κατασκευή δρόμου που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με προκεχωρημένο παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο του κατοχικού καθεστώτος.

Τα παραπάνω αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης για την απόπειρα παραβίασης του στάτους κβο στην περιοχή Πύλας.

Τονίζει και τα εξής:

Πρόκειται για απόπειρα σοβαρότατης παραβίασης του στάτους κβο.  Η Κυπριακή Κυβέρνηση εργάζεται προς αποτροπή του εν λόγω τουρκικού σχεδιασμού σε συνεργασία με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ευρωπαϊκή ένωση (Ε.Ε.) και την UNFICYP, καθώς και την Ελληνική Κυβέρνηση. 

Είναι σε εξέλιξη επαφές σε ανώτατο επίπεδο από τη διεθνή κοινότητα με αποδέκτη την Άγκυρα, τονίζοντας τη σοβαρότητα της παραβίασης, καθώς και τις αρνητικές συνέπειες από μια τέτοια ενέργεια, τόσο για την προοπτική επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό όσο και στα Ευρωτουρκικά.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση αναμένει από την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο να αποτρέψει τους εν λόγω σχεδιασμούς, σύμφωνα με τους όρους εντολής της.

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ότι το παράνομο ψευτο-«υπουργείο Εξωτερικών» ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι θα προβεί σε δήθεν «βελτιώσεις» στον δρόμο μεταξύ των χωριών, του Άρσους και του μικτού χωριού Πύλα, ο οποίος διέρχεται από τη νεκρή ζώνη, γράφει η Cyprus Mail.

Είπαν ότι το έργο είχε προετοιμαστεί για «καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, για να διευκολυνθεί η μεταφορά των πολιτών που ζουν στο χωριό Πύλα στην ‘επικράτεια’” της παράνομης “τδβκ”.

Όπως αναφέρεται από το κατοχικό καθεστώς “ο μόνος τρόπος για να οδηγήσει κανείς μεταξύ των δύο χωριών είναι από τη βρετανική βάση στη Δεκέλεια και το χωριό Πέργαμος”.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ψευτο-“υπουργείου”:

«Παρά την εποικοδομητική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με το οδικό έργο, που συνεχίζεται για περισσότερα από 25 χρόνια, και όλες τις εκκλήσεις που έχει κάνει για τον σκοπό αυτό, δεν έχουν γίνει βήματα για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών μας. στην Πύλα και η καλή μας θέληση δεν έχει ανταποδώσει».

Στη συνέχεια, το ψευτο-«υπουργείο» απαριθμεί τους δρόμους που διαχειρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και διέρχονται από τη νεκρή ζώνη, συμπεριλαμβανομένου του δρόμου μεταξύ της Πύλας και της Ορόκλινης, καθώς και του δρόμου μεταξύ της Λάρνακας και της Αγίας Νάπας, ο οποίος διέρχεται από γη ιδιοκτησίας Τουρκοκυπρίων.

Επιπλέον, ανέφεραν την επέκταση της πανεπιστημιούπολης του University of Central Lancashire στη νεκρή ζώνη και την κατασκευή ενός υπαίθριου κινηματογράφου στη Δερύνεια ως «απόδειξη ότι οι (δήθεν) παραβιάσεις της ουδέτερης ζώνης από την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν περιορίζονται στις οδοποιίες».

Το καθεστώς των κατεχομένων αναφέρει ότι «αναμένουμε από τον ΟΗΕ, που διατηρεί την παρουσία και τις δραστηριότητές του στο νησί με την (δήθεν) καλή θέληση της τουρκοκυπριακής πλευράς, να υιοθετήσει μια εποικοδομητική και συνεργάσιμη στάση ως προς αυτό».

google news

Ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα facebooktwitterinstagramyoutube, tik tok, και στο Google news. Διαβάστε την e-enimerosi.com για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, κάνετε εγγραφή στην σελίδα και πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.
πηγή Αρχική εικόνα: ΚΥΠΕ

Σχετικές αναρτήσεις

Τουρκικές αποβατικές ασκήσεις κοντά στη Σάμο και ενίσχυση της βάσης του Ακσάζ με υποβρύχια

e-enimerosi

Πάφος: Η καλύτερη μικρή πόλη στον κόσμο να ζει κανείς

e-enimerosi

Ντροπή, η Παλαιστίνη αποκάλεσε -όπως η Τουρκία- την Κυπριακή Δημοκρατία «Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου»

e-enimerosi