Κύπρος

Όλα δικά της τα θέλει η Τουρκία στα κοιτάσματα στην μεγαλόνησο χωρίς λύση.

«Η αναμονή για μια τελική λύση στο νησί (σ.σ. Κύπρος) που θα ανοίγει τον δρόμο προκειμένου να επωφεληθεί κανείς από τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι καλή κατάσταση για την περιοχή και τον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Ο Φιντάν πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία για τα κυπριακά κοιτάσματα, χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hurriyet.

Όπως ανέφερε, αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με εκείνη στην οποία κατέληξαν πέρυσι Ισραήλ και Λίβανος.

«Δυνατή η αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού χωρίς πολιτική λύση»

«Εντάξει, το αδιέξοδο μεταξύ μας είναι ακόμα εδώ. Αλλά υπάρχουν ορισμένα θέματα που και οι δύο κοινότητες μπορούν να επωφεληθούν από αυτά», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι «οι πόροι από τους υδρογονάνθρακες βρίσκονται στην κορυφή αυτών. Στη συνέχεια, υπάρχουν θέματα όπως η ενσωμάτωση της ηλεκτρικής ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το νερό, η παράτυπη μετανάστευση, η εκκαθάριση ναρκών».

Ο Χακάν Φιντάν κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι δεν θέλησε να συνεργαστεί στο θέμα, σημειώνοντας ότι «στην πραγματικότητα, αυτά είναι τα ζητήματα από τα οποία οι άνθρωποι θα επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινή τους ζωή και περιμένουν μια λύση. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήταν ποτέ πρόθυμη να συνεργαστεί σε αυτό το θέμα. Ως Τουρκία, η άποψή μας είναι παράλληλη με την ‘ΤΔΒΚ’. Είναι δυνατή η αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού που και οι δύο πλευρές θα επωφεληθούν εξίσου χωρίς να περιμένουν πολιτική λύση» στο Κυπριακό, όπως είπε.

Και πρόσθεσε πως «υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα στον κόσμο, που έχουν εφαρμοστεί πρόσφατα» και αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέροντας πως «η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου είναι ένα παράδειγμα. Γιατί να μην υπάρξει παρόμοια συμφωνία στην Κύπρο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για διεθνή αναγνώριση»

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε, επίσης, για τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας ως προς το Κυπρπακό.

«Η τουρκική εξωτερική πολιτική ασκεί τις δραστηριότητές της σε δύο σημαντικούς τομείς ως προς το νησί της Κύπρου. Και οι δύο είναι πολιτικές που επικεντρώνονται στην ευημερία και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων στο νησί. Πρώτον, ποιο θα είναι το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων στη διεθνή κοινότητα. Δεύτερον, ως Τουρκία, εξετάζουμε ποια περαιτέρω βήματα μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε την ευημερία, την ειρήνη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων».

Όπως ανέφερε, μάλιστα, πάντοτε η διεθνής προσέγγιση έδινε έμφαση στα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής κοινότητας, «ενώ αφήνει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων πολύ πίσω και, αν είναι δυνατόν, τα αγνοεί».

«Ωστόσο, με την υποστήριξη της Τουρκίας», προσέθεσε, «οι Τουρκοκύπριοι προσέγγιζαν πάντα τη διεθνή κοινότητα με μια εποικοδομητική πολιτική. Το ‘τουρκοκυπριακό κράτος’ υπερασπίζεται και προασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νησί. Είναι μια νόμιμη δομή, την οποία αναγνωρίζουμε. Ως Τουρκική Δημοκρατία, θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε τις καλύτερες προσπάθειές μας για την αναγνώριση του ‘τουρκοκυπριακού κράτους’ από τη διεθνή κοινότητα. Ανεξάρτητα από την έλλειψη πολιτικής λύσης στο νησί, συνεχίζουμε να κάνουμε το καθήκον μας».

google news

Ακολουθήστε μας και στο Google news. Διαβάστε μας για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα, από την Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε το καμπανάκι για να ενημερώνεστε πρώτοι έγκαιρα και έγκυρα.

philenews / in.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Γι’ αυτό ξεχάστηκε η εισβολή-κατοχή

e-enimerosi

Τουρκικές αποβατικές ασκήσεις κοντά στη Σάμο και ενίσχυση της βάσης του Ακσάζ με υποβρύχια

e-enimerosi

Πάφος: Η καλύτερη μικρή πόλη στον κόσμο να ζει κανείς

e-enimerosi